Slovensko čaká trvalé sneženie. Niekde napadne aj 40 cm snehu

Peter Minárik

Naše územie v nadchádzajúcich hodinách zažije zimné počasie. Prúdiť bude do našej oblasti studený vzduch z oblasti Škandinávie, ktorý prinesie do niektorých oblastí Slovenska výraznú vlnu sneženia.

Slovensko pokryla snehová pokrývka, ktorá leží na takmer 80 % nášho územia. Táto snehová pokrývka sa počas dnešného dňa čiastočne topila a to predovšetkým na krajnom západe a v oblasti Bratislavy. V noci však príde ďalšia vlna snehu, ktorá sa udrží.

Už teraz postupuje cez naše územie zrážkové pole, ktoré prináša sneženie, no počas noci príde ďalšia vlna sneženia od severozápadu.

Sneženie by malo nad naše územie doraziť v skorých ranných hodinách a počasie bude ovplyvňovať až do poludnia. Na novú snehovú pokrývku sa môžu tešiť predovšetkým obyvatelia západného, stredného a severného Slovenska.

Napadnúť by mohlo do rána 2-4 cm nového snehu. Viac snehu napadne v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, kde by do rána mohlo napadnúť od 5 do 10 cm nového snehu.

Snežiť na severe a severozápade však neprestane ani v nasledujúcich dňoch. Počas štvrtka sa očakáva, že sa dostaneme do chladného a vlhkého severného prúdenia v ktorom sa budú vyskytovať zrážky.

V tomto prúdení sa budeme nachádzať aj v piatok a v sobotu a to prinesie pre severné regióny Slovenska v skutku významné zrážkové úhrny.

Na našom území napadne do 5 cm. V okresoch severného Slovenska by mohlo do nedele napadnúť ďalších 5 až 10 cm snehu, Na horách Žilinského kraja to však bude 10 až 20 cm snehu.

Najviac snehu napadne na Kysuciach, na Orave, či na severných návetriach Malej a Veľkej Fatry, kde by do nedele mohlo napadnúť až 40 cm nového snehu.

Sneženie by malo ustať v nedeľu a následne sa očakáva vyjasnenie, čo by malo priniesť silné mrazy, pri ktorých budú teploty klesať aj pod -20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd