Slovensko čaká výdatný dážď. Do štvrtku naprší aj cez 100 mm

Ľubomír Franko

Počas najbližších dní nás čakajú početné zrážky. Výdatný dážď môže do štvrtku priniesť aj viac ako 100 mm zrážok. Na horách bude snežiť. 

Počas najbližších dní čaká Slovensko ale aj okolité krajiny nepriaznivé počasie. Od severnej Európy až po centrálne Stredomorie sa rozšíri oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá k nám bude prinášať početné, prevažne dažďové zrážky.

Synoptická situácia v stredu, zdroj: CHMI
Synoptická situácia v stredu, zdroj: CHMI

Pršať začne už v nedeľu večer

Prvé výraznejšie zrážky dorazia na naše územie už počas nedele. Vo večerných hodinách postúpi nad Slovensko od juhozápadu frontálne rozhranie spojené s brázdou nízkeho tlaku vzduchu.

Vo večerných hodinách sa postupne na viacerých miestach rozprší. Do pondelka večera očakávame takmer na celom území (s výnimkou záveterných oblastí ako Spiš či Orava) od 10 do 20 mm. V Banskobystrickom, Trenčianskom a na severe Nitrianskeho kraja to môže byť až do 35 mm. Najviac zrážok sa očakáva v hornatých oblastiach. Do 35 mm sa očakáva aj v oblasti Vihorlatu. 

Úhrn zrážok do stredy
Úhrn zrážok od dnes 1:00 do stredy 15:00

Do štvrtku naprší aj viac ako 100 mm

Cyklonálne počasie nás bude čakať aj naďalej. Počas pondelka sa v brázde nízkeho tlaku zasahujúcej od severu až nad centrálne Stredomorie
nad severným Talianskom prehĺbi tlaková níž.

Táto tlaková níž sa začne v noci na utorok presúvať ďalej smerom nad Chorvátsko a priamo bude ovplyvňovať počasie u nás. 

V utorok v popoludňajších hodinách dorazia na naše územie ďalšie zrážky, ktoré budú intenzívne a výdatné. Počas utorku a stredy bude výdatne pršať na celom území Slovenska.

Do štvrtku by malo napršať od 30 do 70 mm, od dnes to bude miestami aj cez 100 mm. Najmenej zrážok sa očakáva na krajnom západe a na východe Slovenska. Pozrite si rozpoloženie zrážok v mapke. 

Očakávaný úhrn zrážok do štvrtku 1:00
Očakávaný úhrn zrážok od dnes 1:00 do štvrtku 1:00

Napriek tomu, že zrážky budú výdatné, na sneh by sme sa tešiť nemali. Sneženie sa kvôli nadpriemerným teplotám vyskytne len v horských oblastiach, kde môžu napadnúť desiatky centimetrov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd