Slovensko čaká výrazný odmäk. Napadnutý sneh sa bude topiť

Peter Minárik

Uplynulá noc priniesla ešte do niektorých oblastí nášho územia pomerne výraznú snehovú nádielku, ale dnes sa počasie zásadne zmení. Nad naše územie bude prenikať teplý vzduch a čaká nás prudké oteplenie.

Po vlne chladu a mrazov, ktoré zažívalo naše územie v uplynulých dňoch sa dnes počasie zásadne zmení. Zo zimného charakteru sa postupne dostaneme skôr do jarnejšieho počasia.

Môže za to teplý front, ktorý počas uplynulej noci postupoval cez naše územie. Ten priniesol sneženie a na západ aj dážď. Na západe sa rozpršalo preto, lebo tu už začal vo výškach prenikať teplejší vzduch a tento teplý vzduch sa dnes dostane aj nad ďalšie oblasti nášho územia.

Hranica sneženia tak nasledujúce dni začne stúpať a snežiť bude výlučne na horách a vo vysokých polohách. V nižších polohách bude pršať a sneh sa bude topiť.

Do našej oblasti totiž začne prúdiť teplý vzduch po okraji rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa rozkladá nad Britskými ostrovmi. Tento teplý vzduch sa do našej oblasti bude dostávať až z Afriky.

Teploty budú stúpať už dnes a to predovšetkým na západe. Tu by teploty mohli vystúpiť až k +9 °C. Na zvyšku územia bude od +1 do +5 °C. Už dnes nás tak čaká slabý odmäk.

Ten už zajtra nastane aj na horách. Teploty sa ešte zvýšia. Vystúpia na +2 až +8 °C, ale na juhozápade nášho územia sa môže ortuť teplomera vyšplhať až k +13 °C. 

Takéto teploty sú veľmi neštandardné. V porovnaní s dlhodobým normálom sa na našom území očakávajú teploty o 5 až 10 °C vyššie ako je normál.

Takéto teplé počasie bude Slovensko sužovať do konca tohto týždňa. Cez víkend by mal cez naše územie postupovať studený front a za ním by sa malo začať ochladzovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd