Slovensko čakajú najchladnejšie hodiny a bude pršať. Na hory dokonca príde aj sneženie

Peter Minárik

Naše územie čaká v nadchádzajúcich hodinách sychravé a mimoriadne chladné počasie. Dokonca hranica sneženia by mala ležať najnižšie od konca uplynulej zimnej sezóny.

Na našom území už niekoľko dní pociťujeme ochladenie, ktoré je aj výraznejšie. Môže za to prílev veľmi studeného vzduchu, ktorý sa nad našu oblasť dostáva zo Škandinávie. Tento studený vzduch k nám prúdi po okraji tlakovej níže so stredom nad západným Ruskom a jeho príliv sa v nadchádzajúcich hodinách zvýrazní.

Pred nami sú tak najchladnejšie hodiny tohto týždňa a vplyvom toho aj výrazne poklesne hranica sneženia. Sneženie sa už dostane aj mimo Vysokých Tatier.

Streda bude studená a upršaná

Ako sme spomínali, tak studený vzduch sa bude nad naše územie dostávať od severu po zadnej strane tlakovej níže. Okrem toho, sa súčasne nad našim územím bude rozpadať oklúzny front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu zrážok, ktorá dorazí už v noci od severu.

Zrážky sa nad Slovensko začnú nasúvať po polnoci a do rána sa postupne rozprší na mnohých miestach nášho územia. Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú v Žilinskom kraji a na severe Trnavského kraja. Tu by mohlo napršať aj okolo 10 mm. Zrážková činnosť by mala počas dňa začať slabnúť a tak sa na dážď pripravte predovšetkým v ranných hodinách. 

Okrem toho, že bude pršať, tak nás čaká aj najchladnejší deň z celého tohto týždňa. Stredajšie maximálne teploty sa na Slovensku dostanú len na +8 až +16 °C, čo sú teploty na súčasnú ročnú dobu o zhruba 7-9 °C nižšie ako je bežné.

Na horách treba počítať so snežením

Vzduchová hmota, ktorá bude nad naše územie prúdiť bude mimoriadne studená. Nad Poľskom a Bieloruskom bude jej teplota v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje zhruba výšku okolo 1500 m n.m. len okolo -3 °C. U nás bude teplota okolo 0 °C.

To je však teplota, ktorá prinesie snehové zrážky už aj mimo Vysokých Tatier. Počas stredy by sa malo sneženie vyskytovať na Slovensku zhruba od nadmorskej výšky 1500 až 1600 metrov.

Snehové vločky sa tak počas stredy objavia aj v iných oblastiach ako vo Vysokých Tatrách, no práve v Tatrách budú zrážky najvýdatnejšie. Na štítoch by mohlo pripadnúť až okolo 20 cm nového snehu.

Pred nami sú tak veľmi chladné hodiny, no netreba zúfať. Vyhliadka počasia sľubuje, že už počas víkendu sa začne otepľovať a postupne sa vráti aj babie leto. Viac o vývoji počasia v ďalších dňoch nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd