Slovensko dnes poobede zasiahnu intenzívne BÚRKY

Ľubomír Franko

Počas dnešného dňa bude cez naše územie ďalej na sever prechádzať teplý front. Čakajú nás mimoriadne vysoké teploty a popoludní aj intenzívne búrky.

Cez naše územie bude dnes prechádzať teplý front. Za ním k nám začne od juhu prúdiť mimoriadne teplý, no zároveň aj vlhký vzduch. Vlhkosti bude dosť aj pre vznik búrok, ktoré budú aj intenzívne.

Popoludní sa očakáva vznik búrok, ktoré budú viazané najmä na horské prekážky. Dôvodom bude slabá podpora strihu vetra v hladine 0-6 km. Hodnoty instability tak síce budú najvyššie na juhozápade Slovenska, no búrkam budú napomáhať horské prekážky. Intenzita búrok by mala narastať v neskorších popoludňajších hodinách a večer.

Búrky sa budú pohybovať len pomaly a budú mať dostatočnú vlhkosť. Hrozia tak aj prívalové povodne, či výraznejšie krupobitie. Pri búrkach môže napršať 10 až 30 mm. 

Vo večerných hodinách sa očakáva nárast strihu vetra v najspodnejších vrstvách troposféry. Zároveň sa bude nachádzať nízko aj kondenzačná hladina (výška, v ktorej by nadobudla daná parcela vzduchu relatívnu vlhkosť 100%, keby bola vzostupom adiabaticky ochladzovaná). Večer tak bude existovať krátke okno aj pre prípadný vznik tornáda, šanca je však veľmi malá. 

Búrky by mali začať ustávať s príchodom noci. Do rána sa postupne vyjasní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd