Slovensko dnes zasiahnu búrky. Blížia sa z Česka

Peter Minárik

Dnes na našom území končí séria slnečného a veľmi teplého počasia, ktorá priniesla niekoľko denných teplotných rekordov. O zmenu sa postará studený front, ktorý už teraz prináša výrazne búrky nad Česko.

Studený front v priebehu včerajšieho dňa priniesol veľmi intenzívne búrky do Nemecka. Búrky priniesli prívalové zrážky a krúpy. Dokonca boli zaznamenané silné supercelárne búrky, ktoré vyvracali stromy a prinášali intenzívne krupobitie.

Aktuálne sa studený front presúva Českom, pričom na ňom sa formuje výrazná búrková línia, ktorá je dobre pozorovateľná na radare. Pred frontom vznikajú tzv. predfrontálne búrky. Tie sa vyskytli aj na našom území.

Zatiaľ na našom území udrelo okolo 1100 bleskov, pričom v Česku už 16 000.

Búrky sa v priebehu dnešného dňa budú vyskytovať naďalej aj na našom území. Ich výskyt je však ťažké predikovať. Zjednodušene môžeme povedať, že ich pravdepodobnosť je vysoká na celom území, tak buďte v pozore. O niečo vyššia pravdepodobnosť je v horských oblastiach.

V priebehu večera by mali z Českej republiky doraziť už frontálne búrky. Modely stále nemajú jasno, no prísť by mali po 20:00 a zasiahnuť by mali najmä sever Slovenska. Opäť však platí, že riziko je na celom našom území.

Všetko podstatné o búrkach sledujeme priebežne na našom webe a online stream môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd