Slovensko trápi extrémne sucho. Pozrite si unikátne porovnávacie zábery z rôznych oblastí

Dominik Cenkner

Je to zarážajúce, ale až 99 % územia nášho Slovenska trápi sucho. Niekde viac, inde menej. Sucho je nosnou témou tohtoročného leta.

Správy, ktoré sme kedysi počúvali z južnej Európy, alebo ešte „lepšie“ z ďalekej Afriky, sú nám dnes veľmi blízke. Sucho je reálnym problémom nielen na Slovensku, ale aj v množstve ďalších európskych štátov, ktoré s ním doteraz nemali väčšie problémy.

Extrémne horúčavy, v dôsledku ktorých sa sucho rozmohlo, zasiahli Francúzsko, Nemecko či Spojené kráľovstvo, kde sa uplynulý týždeň prepisovali rekordy.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, v priebehu necelého mesiaca zasiahli aj Slovensko dve výrazné vlny horúčav. Prvá bola na rozhraní tohtoročného júna a júla a druhá vrcholila v strede predchádzajúceho týždňa, resp. cez uplynulý víkend.

V oboch prípadoch sa prepisovali viaceré teplotné rekordy. Aj keď sme neprekonali absolútny teplotný rekord z roku 2007, predsa len sme dosiahli +40,0 °C. Stalo sa tak v Dolných Plachtinciach 21. júla.

Sucho v akejkoľvek podobe trápi 99 % územia

Situácia so suchom sa počas týždňa od 18. do 24. júla ešte viac zhoršila. Kým doteraz s ním bojovali najmä na východe krajiny, v spomínanom týždni sa v značnej miere pridalo aj západné Slovensko.

Sucho v menšej či väčšej miere trápi 99 % nášho územia. Extrémne sucho trápi 60 % územia.

zdroj: intersucho.sk
zdroj: intersucho.sk

Družicové zábery hovoria za všetko

Sucho je reálne viditeľné z rôznych uhlov. Mohli sme byť svedkami doslova zmiznutia viacerých slovenských riek, po ktorých ostali len prázdne korytá.

V Maďarsku zašla situácia ešte ďalej. Úplne tam vyschlo hneď niekoľko jazier.

Vráťme sa však späť na Slovensko. Okrem toho, že sme pri bežnej prechádzke mohli pozorovať vyschnuté rieky, môžeme nahliadnuť aj na porovnávacie zábery z družicových snímok.

Vďaka údajom z družíc Sentinel-2A a Sentinel-2B a službe Copernicus si môžeme pozrieť porovnanie s rokom 2020 a aktuálnym rokom.

Takýto je rozdiel v Lučenci a Rimavskej Sobote.