Slovensko už niekoľko dní žije na ekologický dlh. Čo to pre nás znamená?

Dominik Cenkner

Na Slovensku nastal štvrtého mája takzvaný „overshoot day“. Čo je smutnejšie, po roku prišiel tento deň opäť o niečo skôr.

Earth Overshoot Day, u nás označovaný ako Deň zúčtovania, je dňom, kedy spoločnosť vyčerpá všetky prírodné zdroje, ktoré naša planéta stihne za rok vytvoriť.

V praxi to znamená, že od stredy 4. mája sme si začali „požičiavať“ budúce zdroje Zeme na to, aby sme mohli fungovať v tomto čase. Tento dátum sa každoročne mení, žiaľ stále nastáva skôr a skôr, a to aj čo sa Slovenska týka.

Jednotlivé krajiny sveta totiž majú svoj „Overshoot Day“ rozdielne. A iný dátum pripadá aj na celosvetové hľadisko.

Z globálneho hľadiska vychádza „Overshoot day“ na 5. jún. Pred rokom to bol 29. júl.

zdroj: overshootday.org
zdroj: overshootday.org

Ako je na tom Slovensko?

Pre pripomenutie, v roku 2021 sme svoj Overshoot Day dosiahli 13. mája. V roku 2020 to bol 21. máj.

Svoj podiel na tom mala aj pandémia koronavírusu. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody celková ekologická stopa v roku 2020 - v porovnaní s rokom 2019 - klesla o 9,3 percenta. Ťažba dreva vo svete klesla o 8,4 percenta a emisie CO2 boli nižšie o 14,5 percenta.

Na záver už len dodáme informáciu, že celosvetový deň ekologického dlhu sa stanovuje od roku 1970. Vtedy pripadol na 29. decembra.

Ešte stále toto nepriaznivé posúvanie ku začiatku roka môžeme zvrátiť. Všetko je to v našich rukách a len na nás bude, v akom stave prenecháme našu planétu ďalším generáciám.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd