Slovensko zasiahli búrky. Padajú stromy a spôsobujú škody. Na rade je západné Slovensko

Peter Minárik

Slovensko opäť zasiahla ďalšia vlna pomerne intenzívnych búrok. Búrky prinášajú prudké prívalové zrážky, padajú pri nich väčšie krúpy a lokálne aj lámu stromy. V priebehu popoludnia sa budú šíriť.

Búrky aj počas nedele trápia Slovensko, pričom najvýraznejšie sú v oblasti Horehronia, kde prinášajú prívalové zrážky. Búrky hneď na niekoľkých miestach zamestnávajú hasičov. Okrem prívalových zrážok totiž vyvracajú aj stromy.

Počas dnešného popoludnia treba aj naďalej počítať s búrkami, ktoré sa budú cez naše územie šíriť smerom k západu. Stále platí, že najvýraznejšie by mali byť búrky na západnom Slovensku.

Búrky sa tvoria vo vlhkom vzduchu

Do našej oblasti sa dostáva veľmi teplý vzduch od juhozápadu, pričom tento teplý a vlhký vzduch sa v našej oblasti vplyvom slnečného žiarenia prehrieva a labilizuje.

To je veľmi dobré pre aktuálne prevládajúci charakter búrok. Búrky sú stacionárne a príliš sa nehýbu, pričom to práve spôsobuje na našom území veľké problémy, keďže búrky prinášajú lokálne výdatnejšie zrážkové úhrny.

V samotných jadrách búrok sa však vyskytujú aj väčšie krúpy. Tie padali napríklad v okolí Lučatína. Lokálne však problémy spôsobuje aj silný vietor. V okrese Svidník po búrke odstraňujú hasiči niekoľko popadaných stromov.

Búrky sa budú rozširovať

Najnebezpečnejším javom sú však prívalové zrážky. Najviac zrážok spadlo v oblasti Horehronia, kde počas búrky spadlo 30 až 40 mm zrážok. Zrážky spôsobujú lokálne zatopenia.

V priebehu nasledujúcich hodín sa aj naďalej na našom území očakávajú búrky. Tie sa budú len veľmi pomaly rozširovať smerom k západu, pričom už teraz sa prvé búrky objavujú aj v oblasti západného Slovenska.

Naďalej budú búrky veľmi stacionárne a tak si treba dať pozor predovšetkým na prívalový lejak.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd