Slovensko zasiahli intenzívne búrky. Vietor napáchal škody

Veronika Sádovská

Búrky dnes vyčíňajú na celom Slovensku. Hasiči len počas dnešného popoludnia zasahovali takmer 70-krát. A to ešte neskončili.

Hasiči zasahovali dnes už takmer 70-krát. Silný vietor, ktorý sprevádza búrky vyčíňa ešte stále hlavne na východe územia.

Najhoršia situácia bola v Nitrianskom kraji, kde uskutočnili 16 výjazdov a v Banskobystrickom kraji 10 výjazdov. Tieto škody spôsobili predovšetkým búrky.

Aktuálne sú popadané stromy na štyroch cestných komunikáciách hlavne v Košickom kraji. Vo Veľkých Kapušanoch sú konáre dokonca na viacerých úsekoch cesty.  Úplne neprejazdný je aktuálne úsek za Košicami smerom do Malej Idy a celý spadnutý strom je aj na ceste do Dargova. Počet výjazdov sa tak ešte počas dnešného večera ešte zvýši. Tieto popadané konáre a stromy spôsobil silný južný vietor, ktorý prichádza pred frontom.

Popadané stromy okrem komplikácii v doprave poškodili aj zaparkované vozidlá. Zranenia osôb však hlásené nie sú.

Prečo sa silný vietor vyskytol a mohli sme ho očakávať?

Pri dnešných búrkach sa často vyskytoval silnejší nárazový vietor, ktorý na viacerých miestach napáchal aj škody. Dôvodom je výskyt suchého vzduchu v stredných vrstvách troposféry, ktorého prítomnosť nám dokazuje aj aerologická sondáž z Popradu o 14:00 SELČ.

Suchý vietor v stredných vrstvách troposféry je základom pre výskyt silného nárazového vetra - downburstu. Možnosť jeho výskytu popisuje nielen profil rosného bodu atmosféry, no takisto parameter delta-theta-e. Tento parameter predstavuje rozdiel medzi ekvivalentnou potenciálnou teplotou pri povrchu a najnižšou ekvivalentnou potenciálnou teplotou nachádzajúcou sa pod hladinou 400 hPa.

Aerologická sondáž z Popradu, zdroj: sondaze.bourky.cz
Aerologická sondáž z Popradu, zdroj: sondaze.bourky.cz

Čísla tohto parametru nad úrovňou 20 Kelvinov (=20 °C) predstavujú potenciál výskytu silných downburstov, ktoré môžu napáchať škody. Hodnota tohto parametru pri sondáži v Poprade dnes dosiahla 21,1 K.

Modely rátali s prítomnosťou suchej vrstvy už od včera a aerologická sondáž tento scenár len potvrdila. V súvislosti s tým sa so silným vetrom počítalo a výstrahy boli vydané už počas včerajšieho večera.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd