Slovensko zasiahne výdatné sneženie. Sneh napadne aj v nížinách

Ľubomír Franko
Budúci týždeň zasiahne Slovensko výdatné sneženie. Aj v nížinách napadne do 10 cm

Naše územie bolo počas uplynulých dní pod vplyvom tlakovej výše so stredom nad východnou Európou. Po jej zadnej strane k nám prúdil teplý vzduch a teploty boli vysoko nadpriemerné. Zároveň sa však vytvorila inverzná vrstva, ktorá udržiavala v nižších polohách hmly a nízku oblačnosť. Tie sa na mnohých miestach udržalo po celý deň a oteplenie sme tak nepocítili. Na rozdiel od nízkych polôh, na horách, na severe územia a ojedinele aj v nízkych polohách prevládalo slnečné počasie s teplotami často aj cez +10°C.

Toto z pohľadu meteorológa ,,nudné" počasie sa už skončilo, keďže dnes postúpil cez naše územie studený front, ktorý inverznú vrstvu prerušil a postupne priniesol prehánky a dážď, na severe a do vysokých polôh sneženie. Sneží zatiaľ len vo vyšších nadmorských výškach a nížiny sa musia uspokojiť s dažďom. To však už dlho nepotrvá. Nížiny už čoskoro zasiahne výdatné sneženie a napadnúť tam môže až cez 10 cm snehu. 

Sneženie dorazí koncom novembra

Prvá vlna sneženia nás čaká v noci z utorku na stredu nasledujúceho týždňa. Do našej oblasti postúpi od západu studený front, ktorý sa nad našim územím začne vlniť. V utorok večer začne najmä na strednom Slovensku vo vysokých polohách snežiť, no zatiaľ len v malej intenzite. 

Počas noci z utorku na stredu sa v oblasti severného Jadranského mora prehĺbi tlaková níž, ktorá už v stredu začne putovať smerom na východ až severovýchod. Po prednej strane tejto níže začne do našej oblasti v chladnom vzduchu prúdiť vlhký vzduch od Jadranu. 

V stredu popoludní začne od juhozápadu na mnohých miestach snežiť, pričom hranica sneženia bude ležať na úrovni 100 metrov nad morom. Večer začne cez naše územie smerom na severovýchod postupovať výrazné zrážkové pásmo, ktoré prinesie sneženie aj do najnižších polôh. Počas noci sa rozsneží na západnom a na strednom Slovensku. Nasledujúci deň, vo štvrtok, sa očakáva výdatné sneženie na strednom a východnom Slovensku.

Aj v nížinách môže napadnúť 5-10 cm snehu

Množstvo napadnutého snehu bude závisieť od nadmorskej výšky a orientácie reliéfu. Zrážky budú prúdiť od juhu až juhozápadu, preto sa najviac snehu očakáva vo vyššie položených oblastiach južne a juhozápadne orientovaných svahov Banskobystrického kraja. Tu môže napadnúť od utorku do štvrtku večera 10 až 20 centimetrov. V oblasti Vysokých, no najmä Nízkych Tatier sa očakáva 20 až 40 cm nového snehu.

Snežiť by malo už aj v najnižších polohách západného, južného a východného Slovenska. Spočiatku začnú v nízkych polohách padať zrážky zmiešané, tie však rýchlo prejdú do tuhej formy. Do štvrtku večera môže v oblasti Podunajskej nížiny, Záhoria a Východoslovenskej nížiny napadnúť celkovo 5 až 10 cm snehu. Sneh tu však bude mokrý a bude sa rýchlo topiť. V najnižších polohách tak treba rátať s ,,čľapkanicou". 

Ani po tejto vlne chladu a sneženia sa zima NEKONČÍ. Chladné počasie tu zostane aj naďalej a žiadne výraznejšie oteplenie sa nečrtá. Celodenné mrazy, sneženie a celkovo chladnejšie a teplotne podpriemerné počasie sa tak skoro do úzadia nedá. 

Vyhliadku počasia na ďalšie decembrové dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd