Slovenskom prechádza konvektívny komplex búrok. Ďalší komplex sa blíži od západu

Peter Minárik

Cez naše územie postupuje konvektívny systém búrok, ktorý už vyprodukoval tisícky bleskov. Ďalšie búrky medzičasom vznikajú nad Českom, Nemeckom a Rakúskom.

Po mimoriadne teplom pondelku nás zasiahol búrkový systém. Pôvodne nemal byť taký výrazný, no napokon bolo všetko inak. Búrky nad oblasťou Karpát nabrali na sile a presunuli sa naprieč Slovenskom.

Zatiaľ čo jeden búrkový systém na našom území aktuálne slabne, tak druhý úraduje nad Nemeckom, Českom a Rakúskom.

Najväčšie škody na Záhorí

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli na južnej Morave, v oblasti Brna, kde búrky priniesli intenzívne prívalové zrážky, ktoré spôsobili v niektorých oblastiach južnej Moravy lokálne zatopenie.

Tieto intenzívne búrky zasiahli aj severné Záhorie a predovšetkým oblasť Holíča, kde spadlo od 60 do 70 mm zrážok. Búrky v meste Holíč zatopili niekoľko ulíc a ciest.

Následne sa tento búrkový systém dostal nad Karpaty, kde sa rozmohol a počas celej noci postupoval ďalej smerom nad južné Slovensko.

Búrky priniesli na naše územie viac ako 6000 bleskov a sprevádzané boli najmä zosilnením zrážok. Pred príchodom búrok aj silnel vietor.

Ďalší systém sa už chystá

Zatiaľ čo jeden búrkový systém pomaly nad našim územím zaniká, tak ďalší sa k nášmu územiu blíži.

Výrazný búrkový systém sa sformoval nad južným Nemeckom a v týchto chvíľach prichádza nad Česko. Predpovede numerických modelov naznačujú, že tento búrkový komplex sa presunie celým Českom a v ranných hodinách by mal zasiahnuť aj severozápadné Slovensko v ranných hodinách. Polohu búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd