Slovenskom sa ženú silné búrky. Tie najextrémnejšie prídu popoludní

Peter Minárik

Na našom území je od skorého rána pomerne búrlivo. Cez naše územie postúpili už dve búrkové vlny, pričom tá najhlavnejšia sa očakáva počas dnešného popoludnia.

Studený front na ktorom sa dnes budú tvoriť aj intenzívnejšie búrky už naplno ovplyvňuje počasie na našom území a prináša búrky, pričom tie najintenzívnejšie nás čakajú okolo dnešného popoludnia.

Zatiaľ búrky, ktoré sa aj teraz vyskytujú na našom území nenapáchali výraznejšie škody, no to sa celkom určite zmení popoludní, kedy bude cez naše územie postupovať tá najhlavnejšia búrková vlna, ktorá bude prinášať aj extrémnejšie prejavy.

Búrky už priniesli tisícky bleskov

Od skorého rána je na Slovensku pomerne búrlivo. V dusnom a teplom vzduchu sa tvoria búrky, ktoré prinášajú predovšetkým výraznejší dážď a výraznú bleskovú aktivitu. Od rána udrelo na našom území už viac ako 9000 bleskov, pričom ako vidieť na mape, tak prevažná časť bleskov udrela na západnom Slovensku.

doteraz udrelo na Slovensku viac ako 9000 bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz
doteraz udrelo na Slovensku viac ako 9000 bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky priniesli predovšetkým zrážky a to najviac do oblasti západného Slovenska, kde napršalo približne od 5 do 20 mm zrážok, lokálne napríklad v okolí Mochoviec aj do 30 mm.

V týchto chvíľach sa na našom území nachádzajú dve búrkové vlny. Prvá sa nachádza na juhu stredného Slovenska, no druhá, výraznejšia sa vyskytuje na severozápade, v oblasti Považia. Práve táto prináša aj silnejší vietor.

Extrémne búrky dorazia popoludní

To najhlavnejšie a najnebezpečnejšie však Slovensko ešte len čaká. Nad Rakúskom sa totiž prehlbuje samostatná tlaková níž na studenom fronte, ktorý postupuje aj cez Slovensko a popoludní sa začnú tvoriť silné búrky.

Búrky sa začnú vytvárať okolo 13:00 v oblasti západného Slovenska a Rakúska, pričom môžu prinášať krúpy a prívalové zrážky.

Postupne sa sformuje výraznejší búrkový systém, ktorý bude prinášať aj silný nárazový vietor, ktorý by mohol presahovať rýchlosť aj viac ako 100 km/h. Pohyb búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd