Slovensku hrozia povodne. Už v noci začne výdatne pršať

Peter Minárik

V najbližších hodinách sa na našom území rozprší, pričom zrážky budú lokálne aj výdatnejšie. Problémy hrozia predovšetkým na severozápade a severe nášho územia, kde sa očakáva, že zrážky budú najvýdatnejšie.

Po búrkach, ktoré naše územie zasiahli v uplynulých dňoch k nám mieria vlny výdatných zrážok. Prvá vlna zrážok zasiahne naše územie už nasledujúcu noc a ďalšie zrážky treba očakávať počas víkendu.

Priamo cez našu oblasť sa tiahne rozsiahle frontálne rozhranie, ktoré sa tiahne z oblasti Islandu, cez severovýchodné Česko, naše územie až nad oblasť Čierneho mora. Súčasne sa na tomto frontálnom rozhraní priamo nad našou oblasťou prehĺbi samostatná tlaková níž a práve tá prinesie výdatné zrážky aj ku nám.

Pršať začne už o pár hodín najmä na severozápade Slovenska a postupne začne dážď silnieť. Piatok by mal byť na našom území v znamení oblačného počasia a ojedinele sa očakávajú aj búrky. V Žilinskom a v Trenčianskom kraji sa však očakáva výdatný dážď.

Ten by mal pretrvávať až do piatkového večera a predovšetkým na náveterných stranách hôr môže spadnúť až okolo 50 mm zrážok, ojedinele aj viac.

Pôda na našom území je vplyvom búrok a zrážok z uplynulých dní poriadne nasýtená a tak už akékoľvek výraznejšie zrážky sa odzrkadľujú na raste vodných tokov.

Treba počítať s tým, že hladiny tokov v oblasti severozápadného a severného Slovenska začnú rásť a dosahovať začnú príslušné stupne povodňovej aktivity.

Zrážky v piatok večer síce ustanú, ale už v sobotu prídu ďalšie. Pršať by malo počas víkendu predovšetkým na severe Slovenska v Žilinskom a v Prešovskom kraji a opäť môže spadnúť niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Hladiny vodných tokov tak v piatok porastú na severozápade Slovenska a počas víkendu hrozia povodne na celom severnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd