Roztápajúci sa Mont Blanc: Foto pred sto rokmi a teraz

Roztápajúci sa Mont Blanc: Foto pred sto rokmi a teraz
Mont-Blanc Veronika Salayová

Dve snímky ukazujú, ako vyzeral Mont Blanc pred sto rokmi a aký je v súčasnosti. Pokles snehovej pokrývky v dôsledku globálneho otepľovania je jednoznačný.

Je preukázané, že ľadovce sa v dôsledku globálneho otepľovania rýchlo topia a snehová pokrývka v horách takisto postupne mizne.

Biela pokrývka na najvyššom vrchu Európy nie je výnimkou, o čom svedčia najnovšie snímky, ako na to upozornil Iflscience.

V roku 1919 preletel nad Mont Blancom švajčiarsky pilot Walter Mittelholzer a zachytil tento majestátny vrch presne pred storočím.

Kieran Baxter a Alice Watterson sa tento rok vydali do hôr, aby zachytili rovnaký záber na snímke a porovnali ho s fotografiou pred sto rokmi.

Snímky jednoznačne preukázali pokles snehovej pokrývky a potvrdili, že klimatická kríza je reálna.

Sneh a ľad sú kľúčové na zmiernenie globálneho otepľovania, pretože ich reflexívne povrchy odrážajú slnečné lúče späť do vesmíru a znižujú tak množstvo tepla, ktoré ostáva v atmosfére. Ak je snehu a ľadu menej, planéta sa viac ohrieva a dochádza k otepľovaniu.

Zmeny klímy majú taktiež dopad na rastliny a živočíchy, pričom mnohým druhom hrozí vyhynutie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd