Sneh sa neroztopí. Po snežení sa vrátia silné mrazy

Peter Minárik
Tohtoročná zima je po niekoľkých rokoch opäť zasnežená a mrazivá na mnohých miestach.

Silné mrazy, ktoré zasiahli naše územie na začiatku tohto roka a priniesli aj pokorenie historických rekordov vystriedalo sneženie, ktoré bolo intenzívne na viacerých miestach a opäť prináša rekordy. Snehová pokrývka leží takmer na celom území. Najmenej snehu je na Záhorí a na juhu západného Slovenska. Najviac snehu naopak hlási Orava, kde je aj okolo pol metra a severovýchod Slovenska. Najviac snehu sa aktuálne spomedzi nižších polôh nachádza v Medzilaborciach a to až takmer 90 cm.

Súčasne platí, že aktuálne je na takmer celom území v porovnaní s dlhodobým priemerom k aktuálnej ročnej dobe nadpriemerne veľa snehu. 

Pri milovníkov zimy je určite pozitívnou správou fakt, že snehová pokrývka sa na našom území udrží, pretože žiadne oteplenie sa v dohľadnej dobe nechystá. Naopak, sneženie vystrieda pokojné, ale opäť veľmi mrazivé počasie.

Sneh vydrží. Bude k nám prúdiť studený vzduch

Nasledujúce dni lopaty nebudete potrebovať. Zrážok bude minimum, naopak opäť sa zídu škriabky na sklo a majitelia dieselov by si mali natankovať kvalitnejšiu naftu, ktorá vydrží aj mrazy pod -20°C.

Do našej oblasti sa totiž aktuálne začína dostávať chladnejší vzduch, ktorý k nám začína prúdiť po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa ešte nachádza nad východným Atlantikom.

Táto tlaková výš sa v nasledujúcom týždni bude presúvať cez Britské ostrovy a severnú Európu smerom nad Rusko. Do našej oblasti tak bude stále prúdiť studený vzduch a v tomto vzduchu sa ocitne takmer celá Európa.

Vrátia sa celodenné mrazy

Šály, čiapky a rukavice sa zídu nasledujúce dni, pretože teploty na takmer celom území sa budú pohybovať počas celého dňa pod bodom mrazu. Nad nulu môžu teploty veľmi slabo vystúpiť len na juhozápade.

Pokojné a stabilné počasie nás čaká celý týždeň a nakoľko sa takmer na celom území nachádza snehová pokrývka, tak pri vyjasnení a utíšení vetra budú teploty klesať poriadne nízko. Minimá poklesnú na -8 až -15°C, no v dolinách a v kotlinách budú teploty klesať aj pod -20°C.

S otepľovaním zatiaľ numerické modely počítajú na konci januára, no však zatiaľ stále nie je isté. Vyhliadku do konca januára si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd