Sneh sa opäť topí. Teploty atakujú jarné hodnoty. Čo nás čaká v nasledujúcich dňoch

Peter Minárik

Uplynulý víkend priniesol na naše územie krásne zimné počasie. Zima si však počas pondelka dala opäť pauzu. Vývoj na nadchádzajúce dni však naznačuje, že netreba smútiť a zimné počasie by sa malo vrátiť.

Sneženie konečne dorazilo aj nad západné Slovensko a prvý sneh napadol aj v lokalitách, ktoré ešte snehovú pokrývku nezaznamenali. Nový sneh potešil aj Bratislavu, kde síce túto sezónu sneh už napadol, no snehová nádielka počas uplynulého víkendu bola najvýdatnejšia z uplynulej zimy.

Niekoľkocentimetrová snehová pokrývka z uplynulých dní sa však dnes na viacerých miestach roztopila. Mohlo za to zatekanie teplého vzduchu od juhovýchodu, ktorý zvýšil teploty na extréme vysoké hodnoty.

Na juhu Slovenska sa dnes teplota približovala dokonca k +15 °C. Najteplejšie bolo v Kokave nad Rimavicou, kde podľa SHMÚ vystúpila teplota na bezmála +14 °C.

Pred nami sú pokojné dni

Nadchádzajúce dni nás však čaká mierna zmena a zlepšenie počasia. Začne nás totiž ovplyvňovať výbežok tlakovej výše, ktorá sa bude rozprestierať nad Nemeckom a nad Poľskom.

Táto oblasť vyššieho tlaku k nám prinesie stabilnejšie počasie, ktoré prinesie aj slnečné dni, no najmä na severe hrozí aj výskyt hmiel.

Tak teplo ako na začiatku týždňa však už nebude. Prúdenie sa totiž zmení a od severovýchodu k nám začne prúdiť chladnejší vzduch. Čo nás teda čaká?

Zrážky prídu vo štvrtok

Nadchádzajúce dni prinesú jasné až polojasné počasie. V nižších polohách sa môže vyskytovať zrána hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň. 

Teploty ešte v utorok vystúpia na celom území nad nulu od +2 do +10 °C, avšak už v stredu sa prejaví chladnejšie, severovýchodné prúdenie a teploty poklesnú v niektorých oblastiach aj pod nulu a maximá sa dostanú do +7 °C.

Prvé zrážky by mali na naše územie doraziť vo štvrtok, kedy začne počasie ovplyvňovať výšková tlaková níž. V nižších polohách sa môžu ešte vo štvrtok vyskytovať aj zrážky kvapalné, no už od piatka by malo ísť takmer výlučne o sneženie.

Netreba však očakávať výrazné zrážky. Od štvrtka sa síce zamračí, no prípadné sneženie bude len slabé a neprinesie výraznejšiu nádielku. Tá by mohla doraziť na prelome týždňov, kedy nás čaká aj ďalšie ochladenie. Vývoj počasia deň po dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd