Snehová kalamita dnes príde do vyšších polôh. Sneh však napadne aj v n

Peter Minárik
Po búrlivom a veternom utorku prichádza razantná zmena a to v podobe výdatných zrážok a snehovej nádielky. Napadnúť môže do 60 cm.

Pokiaľ dnes plánujete prechádzať horskými priechodmi, tak poruke majte snehové reťaze a aj lopaty. Dnes sa totiž očakáva v horských polohách výdatné sneženie, ktoré môže priniesť 40 až 60 cm nového snehu. Na južných náveterných stranách Nízkych a Vysokých Tatier je možnosť, že napadne aj okolo 70 cm čerstvého snehu.

Počasie totiž ovplyvní tlaková níž, ktorá sa z Jadranu bude presúvať priamo nad naše územie a bude pokračovať smerom na východ Európy. Práve stred tejto tlakovej níže včera priniesol výrazné poryvy vetra, ktoré na Orave, Liptove a Turci strhávali strechy a vyvracali stromy. Dnes k nám tlaková níž prinesie jej zrážkové pole, ktoré bude skutočne výrazné.

Na našom území totiž do zajtrajšieho rána, môže spadnúť 30 až 50 mm zrážok, čo predstavuje až 50 litrov vody na jeden štvorcový meter pôdy. Takéto výdatné úhrny, môžu v južnej časti Slovenska spôsobovať vzostup potokov a menších riek až na úroveň povodňových stupňov. Vo vyšších polohách môže spadnúť až okolo 80 mm zrážok Tieto zrážky však budú v tuhom skupenstve.

Obr. 1: Očakávané úhrny zrážok počas dnešného dňa

Ako však už bolo spomínané, tak vo vyšších polohách pôjde o zrážky snehové. Dopoludnia bude hranica sneženia ležať ešte nad 1300 metrov, ale popoludní začne výrazne klesať. Sneženie bude výdatné a najmä podvečer môže sneh pribúdať rýchlosťou 2 až 4 cm za jednu hodinu. V oblasti hôr môže do rána napadnúť až do 60 cm čerstvého snehu, no najmä na južných náveterných stranách hôr ako je napríklad Chopok, môže napadnúť ojedinele aj viac.

Obr. 2: Očakávaná výška snehu do zajtrajšieho rána

Na horských priechodoch počítajte s výraznými dopravnými komplikáciami, ktoré naviac bude sťažovať nárazový vietor. Ten môže vytvárať snehové jazyky a záveje.

V nižších polohách bude prevažne pršať, ale nie všade. Okolo tlakovej níže sa k nám v priebehu dnešného dňa začne prepadať chladnejší vzduch od severozápadu, v dôsledku čoho bude hranica sneženia počas dňa výrazne klesať.

Obr. 3: Očakávaný pokles hranice sneženia

Aktuálne dáta numerických modelov naznačujú že počas dnešného večera poklesne hranica sneženia postupne na výšku 300 až 400 metrov. Sneh tak môže večer a v noci komplikovať situáciu aj v nižších polohách severného Slovenska. Tu naviac počas noci môže hranica sneženia poklesnúť takmer na 0 m.n.m.

Snežiť síce bude, ale nepriaznivé budú teploty. Tie sa v nižších polohách severného Slovenska budú udržiavať okolo nuly, a tak prípadný sneh bude mokrý a ťažký.

Na celom území tak dnes počítajte s výraznými zrážkami. Od 900 m.n.m bude výdatne snežiť a sneženie môže zapríčiniť aj vyhlásenie kalamitnej situácie, predovšetkým na horských priechodoch. Počas večera poklesne hranica sneženia aj do nižších polôh (od 300 m.n.m) Žilinského, Banskobystrického ako aj západnej časti Prešovského kraja.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd