Snehová kalamita dorazí do našej oblasti ráno. Napadne aj okolo 10 cm

Peter Minárik

Už v ranných hodinách sa začne v našej oblasti meniť dážď na sneženie. Sneženie by malo spôsobiť komplikácie hneď v niekoľkých krajinách, pričom problémy sa očakávajú aj na našom území.

Počasie v Európe už v týchto chvíľach začína ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa začína presúvať z oblasti Sardínie cez Taliansko nad Jadranské more, kde dôjde k jej ďalšiemu prehĺbeniu. V týchto chvíľach sa vyskytujú zrážky vo Francúzsku, vo Švajčiarsku, v Taliansku, či na juhu Nemecka, kde sú od vyšších polôh snehové.

V priebehu nočných hodín sa zrážky začnú rozširovať smerom do strednej Európy a v ranných hodinách začnú prechádzať do snehových, čím začnú vznikať na cestách prvé problémy.

Meteorológovia hneď v niekoľkých krajinách varujú svojich obyvateľov pred prvou výraznejšou snehovou nádielkou. Prvá nádielka môže priniesť do niektorých oblastí 5 až 20 cm nového snehu.

Rakúsko očakáva snehovú kalamitu

Zrejme najvážnejšie komplikácie v súvislosti so snežením čaká v priebehu piatka Rakúsko. Meteorológovia vydali výstrahu pre Štajersko, časť Burgenlandu, pre Horné a Dolné Rakúsko a oblasť Viedne.

Rakúski meteorológovia očakávajú, že v priebehu piatka napadne od 5 až do 20 cm nového snehu. Sneženie dorazí už krátko po 4:00 a snežiť by malo v Rakúsku do 22:00.

Problémy sa očakávajú predovšetkým vo vyššie položených oblastiach. Polícia vyzýva vodičov k opatrnosti a aby obmedzili svoje cesty. Tie už aj tak sú obmedzené v dôsledku práve prebiehajúceho lockdownu. Zrážky sa postupne začnú rozširovať do Česka a nad naše územie.

Problémy so snehom aj na Morave

Aj Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred snežením pre celú Moravu a Sliezsko. Sneženie sa však očakáva aj na Vysočine.

V Česku by mohlo napadnúť až okolo 10 cm nového snehu, pričom vo vyššie položených oblastiach môže spadnúť aj okolo 15 cm.

Na Slovensku začne snežiť okolo poludnia

Na našom území začne postupne v priebehu ranných hodín pršať. Okolo poludnia sa začne dážď meniť na sneženie. Najskôr začne snežiť na Záhorí a na Myjavsku a neskôr sa pridajú severné časti Bratislavy.

Snežiť začne postupne aj na severozápadnom Slovensku a na krajnom západe. Najviac snehu napadne práve na Záhorí, kde môže aj v nižších polohách napadnúť až do 10 cm snehu.

Na zvyšku územia sa bude sneh priebežne topiť, nakoľko teploty sa budú pohybovať slabo nad nulou. Šanca na vytvorenie snehovej pokrývky na našom území bude stúpať po západe Slnka, kedy sa postupne bude ochladzovať aj v ďalších častiach nášho územia. Viac o snežení na Slovensku sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd