Snehová kalamita na ústupe. Ďalšie sneženie dorazí v nedeľu

Peter Minárik
Po výdatnom snežení, ktoré v piatok zasiahlo západné a stredné Slovensko sa ochladí. Ďalšie snehové zrážky dorazia už zajtra.
Západné a stredné Slovensko má za sebou ťažký piatok. V priebehu dopoludnia začalo na západe pršať. Pomerne rýchlo sa však zrážky zmenili na snehové a začala narastať intenzita. Okolo poludnia bola intenzita zrážok veľmi výrazná. Vločky dosahovali v priemere až nad 5 cm a tak sneh rýchlo pribúdal. Len na bratislavskej Kolibe za 3 hodiny napadlo cez 30 cm snehu.
V okolí Bratislavy leží teraz najviac snehu spomedzi všetkých nižších polôh Slovenska. Na Kolibe totiž leží 53 cm, v Telgárte 36 cm, ale v takom Poprade len 21 cm, v Žiline 16 cm a v chladnom Liesku na Orave len 8 cm.

Sneženie skomplikovalo dopravu v Bratislave, kde vyhlásili 2. kalamitný stupeň. Kalamita zavládla aj v okolí Trenčína. Cestné ťahy na Bánovce nad Bebravou a na hraničný priechod s Českou republikou boli neprejazdné. Na pomoc prišla vojenská technika.

Na východe síce spočiatku snežilo, ale neskôr tu prenikol teplejší vzduch a začalo pršať. Zatiaľ, čo západ sa boril v snehu, tak východ vo vode. Rieka Roňava v Michaľanoch vystúpila na úroveň 2. povodňového stupňa.
Zrážky v priebehu soboty začnú slabnúť.

V nedeľu opäť sneh
V nedeľu popoludní začne počasie ovplyvňovať ďalší frontálny systém. Ten prinesie postupne od juhozápadu sneženie a to predovšetkým na stredné Slovensko. Zrážky to však v porovnaní s piatkom budú zanedbateľné a napadne prevažne okolo 5 cm snehu.

Výraznejšie sneženie v priebehu týždňa
Vyhliadky naznačujú, že priebehu stredy sa nad Talianskom prehĺbi výrazná tlaková níž, ktorá postúpi cez Jadran a Balkán až nad naše územie. Mohla by tu tak opäť priniesť poriadnu nádielku snehu.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd