Snehová nádielka mieri do Európy. Na slovenských horách napadne až 60

Peter Minárik
Poriadna snehová nádielka mieri do Európy. Zima sa síce dostáva do svojej druhej polovice, ale predsa sme sa dočkali.

KONEČNE. Týmto jedným slovom môžu vysloviť všetci milovníci snehu, ale najmä lyžiari a lyžiarske strediská chystané počasie v Európe, ale aj u nás. Keby niet technického snehu, tak sa u nás ešte nelyžujeme. Prírodného snehu je nielen v nížinách, ale aj na horách veľký nedostatok, čo by okrem perfektnej lyžovačky mohlo spôsobiť nedostatok vody a pôdnej vlhkosti na jar. Avizovaná situácia však nič také nepredpokladá a Európa sa tento týždeň bude topiť vo vode a brodiť v snehu.

Počasie bude premenlivé, ale ochladí sa

V priebehu víkendu sme zažívali nezvykle teplé počasie, ktoré prinášalo nielen k nám, ale napríklad aj do alpských údolí veľmi teplé počasie. Teploty sa šplhali až k +15°C, čo sú na súčasnú ročnú dobu vysoko nadpriemerné teploty. Teplé počasie, ktoré k nám prinášalo južné prúdenie však skončí, nakoľko cez severnú Európu postúpi hlboká tlaková níž, ktorá sa už v stredu usadí nad Pobaltím a začne k nám od severozápadu pumpovať studený vzduch, čo vidieť na animácii teploty v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje nadmorskú výšku zhruba 1500 m.n.m.

ANIMÁCIA: Prúdenie a ochladzovanie v hladine 850 hPa

Tento prílev studeného a vlhšieho vzduchu zotrvá na našom území počas väčšiny tohto týždňa, no treba zdôrazniť, že táto vzduchová hmota nebude príliš chladná a bude sa pomerne často premiešavať s teplým vzduchom.

Nečakajte teda arktické mrazy, ale mierne ochladenie, ktoré sa prejaví tak, že denné teploty poklesnú na 0 až +7°C, čo nie sú príliš priaznivé teploty pre prírastok snehu aj v nížinách. Tohtotýždňové zrážky síce budú výrazné, ale na nádielku snehu v nížinách úplne zabudnite. Hranica sneženia sa totiž bude pohybovať vo výške 1100 až 400 metrov, takže pod výškou 400 metrov sneh nenapadne určite.

Nížiny zaleje, na horách bude snežiť

V priebehu tohto týždňa cez naše územie prejde niekoľko tlakových níži, ktoré prinesú výrazné zrážky. Prvá tlaková níž z Jadranu ovplyvní na našom území počasie v stredu a bude sa presúvať nad Ukrajinu. Počítajte s výdatným dažďom na viacerých miestach, pričom v stredu od 1100 metrov a popoludní postupne už od 500 metrov bude snežiť. Zatiaľ čo v nížinách môže spadnúť aj okolo 50 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, tak na horách pôjde o výdatnú snehovú nádielku a napadnúť môže aj okolo pol metra čerstvého snehu.

Ďalšia tlaková níž nás čaká počas piatka a aj cez víkend. Pri pohľade na zrážkové mapy na nasledujúci týždeň vidieť, že na našom území môže do nedele spadnúť až 100 mm zrážok, pričom na horách môže pripadnúť niekoľko desiatok centimetrov snehu. Výdatné zrážky sa očakávajú napríklad aj v Alpách a na Balkáne. Zatiaľ čo v Alpách môže pripadnúť až 150 cm snehu, tak na pobreží Jadranu môže napršať až 200 mm zrážok, čo môže vyvolať povodne.

Na ľavo očakávané zrážky a na pravo očakávaná výška snehovej pokrývky do nedele

V Alpách napadne aj 150 cm snehu. U nás od 30 do 60 cm čerstvého snehu

Ako už bolo spomenuté, tak nižšie polohy sa musia pripraviť na daždivý týždeň plný blata a vody. Hory však poteší nádielka snehu. Najviac snehu očakávajú už spomínané Alpy. Numerické modely očakávajú, že tento týždeň tu napadne od 30 do 70 cm snehu, ale vo francúzskych a talianskych Alpách môže pripadnúť až do 150 cm snehu.

Očakávaná nádielka snehu v Alpách

Za snehom však nebude treba cestovať až do Álp. Dočkajú sa aj naše horské strediská. V polohách od výšky 1100 metrov môže pripadnúť od 30 do 60 cm snehu, pričom numerické modely očakávajú, že ojedinele môže na južných náveterných stranách hôr, najmä v oblasti južného Chopka a Vysokých Tatier napadnúť aj viac ako 60 cm snehu.

Očakávaná nádielka snehu u nás

Na nasledujúci týždeň si tak pripravte dáždniky, pršiplášte a gumáky. Pokiaľ sa však vydáte na hory, tak sa Vám určite zídu snehové lopaty a reťaze. Na sneh v nížinách si síce musíme ešte počkať, ale konečne sa dočkajú aspoň hory, čo poteší celkom určite milovníkov zimných športov. A sneh aj pre nemilovníkov športov je potrebný, kvôli pôdnej vlahe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd