Snehová nádielka v Austrálii: Takéto množstvo snehu nevideli 69 rokov

Austrália Veronika Salayová

Nízkotlakový systém v pondelok udrel na juhovýchod Austrálie a do oblasti priniesol množstvo snehovej nádielky. Na niektorých miestach takého množstvo snehu nevideli od roku 1951.

Nízkotlakový systém rapídne ochladil v priebehu pondelka a utorka juhovýchod Austrálie. Najprv udrel na Tasmániu, kde priniesol intenzívne sneženie a silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 90 km/h. 

V Tasmánii došlo k ohromeniu cestnej dopravy, pričom kvôli poveternostným podmienkam množstvo áut uviazlo v snehovej búrke. 

Obyvateľov prekvapila nielen prítomnosť snehu, ale najmä jeho množstvo. Na poriadnu snehovú nádielku obyvatelia nie sú zvyknutí. 

V Launcestone na severe Tasmánie nevideli sneh už 69 rokov. Napadol im tam tento týždeň prvýkrát od roku 1951. 

Systém sa postupne presunul smerom do Viktórie, kde taktiež priniesol poriadnu snehovú nádielku. Viac ako 13-tisíc domácností kvôli sneženiu a silnému vetru ostalo bez elektrickej energie.

V niektorých častiach Austrálie sa zvyčajne sneh objavuje približne raz za 10 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd