Snehové búrky v Grécku. Tisíce ľudí ostalo uväznených v autách

Veronika Sádovská

Na gréckych cestách spôsobili snehové búrky doslova chaos. Tisíce ľudí ostalo uväznených v autách na cestách a diaľniciach.

Len nedávno sme informovali o snehovej búrke v USA, ktorá uväznila ľudí v autách. Kvôli zaviatej ceste a nízkym teplotám si počasie vyžiadalo aj ľudské životy. Podobná situácia sa teraz zopakovala v Grécku.

Husté sneženie spôsobilo v pondelok dopravný chaos v hlavnom meste Grécka – Aténach. Snehová búrka, ktorej meteorológovia dali meno Elpida, uväznila stovky vodičov a ich spolucestujúcich vo vozidlách na diaľniciach a cestách v okolí Atén. Na pomoc im prišla grécka armáda.

Záchranné tímy pracovali celú noc z pondelka na utorok na evakuácii tisícov ľudí uviaznutých na diaľnici Attiki Odos, ktorá tvorí obchvat gréckej metropoly. V utorok do skorých ranných hodín počet evakuovaných presiahol 3500 ľudí. Niektorí ľudia radšej opustili svoje vozidlá a išli pešo.

"Mali sme veľmi ťažkú ​​noc, vynakladáme nadľudské úsilie na evakuáciu Attikiho Odosu," uviedol hovorca vlády Giannis Oikonomou v gréckej televízii. Situácia je stále zlá a hrozí ďalšie výdatné sneženie.

V utorok vyhlásili v celom grécku voľný deň, uzavreli sa cesty, školy, úrady aj všetky obchody okrem supermarketov, čerpacích staníc a lekární.

Na niekoľkých miestach sneženie spôsobilo aj výpadky elektrického prúdu.

Pozastavená bola aj autobusová a vlaková doprava. Približne 15 ľudí museli ošetriť kvôli zraneniam, keď sa železničné vozidlo pokúsilo vytiahnuť zapadnutý vlak v snehovom záveji. Dvaja ľudia sú vo vážnom stave v nemocnici.

Silné sneženie je v Aténach veľmi zriedkavé, toto mesto však postihlo už dva roky po sebe.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd