Sneženie a kalamita mieri na západné Slovensko a príde ráno. Pripravte sa na problémy

Peter Minárik

Nad Jadranským morom začína dochádzať k prehlbovaniu tlakovej níže, ktorá v ranných hodinách začne ovplyvňovať počasie na Slovensku. Problémy sa očakávajú predovšetkým na západnom Slovensku, kde môže napadnúť aj 30 cm nového snehu.

Slovensko už o niekoľko hodín začne sužovať veľmi nepriaznivé počasie. Môže za to tlaková níž, ktorá sa bude nad naše územie nasúvať z oblasti Jadranského mora a prinesie na naše územie výdatnejšie sneženie, ale aj dážď.

Sneženie, ktoré naše územie čaká bude najvýraznejšie od začiatku tejto zimnej sezóny a môže v oblasti západného Slovenska spôsobiť až snehovú kalamitu. Padať totiž bude mokrý a ťažký sneh, pričom v mestách západného Slovenska môže napadnúť až 20 cm snehu.

Snežiť začne ráno

Prvé snehové vločky by mohli na krajnom západe vrátane Bratislavy padať už okolo dnešnej polnoci. Výraznejšie však začne snežiť až po 3:00, kedy nad naše územie dorazí zrážkové pole spomínanej tlakovej níže, ktorá bude nad naše územie smerovať z Jadranu.

Do 8:00 sa už rozsneží na celom západnom Slovensku, ako aj na Považí v okolí Žiliny, či Trenčína. Do zajtrajšej 12:00 sa zrážky postupne rozšíria nad celé západné a stredné Slovensko.

Na juhu stredného Slovenska a vo východných okresoch Podunajskej nížiny sa však prechodne pri teplote okolo +1 °C budú objavovať aj zrážky kvapalné. Sneženie sa tu postupne vráti, ale vo východnej časti Banskobystrického kraja bude aj naďalej pršať.

Počasie sa výrazne začne komplikovať zajtra popoludní, kedy intenzita sneženia začne na západnom Slovensku stúpať. Najvýdatnejšie by malo na západe územia snežiť medzi 12:00 až 20:00. V tomto časovom intervale na západe krajiny napadne od 5 do 15 cm snehu. Práve v tomto časom úseku tak treba počítať s rozsiahlymi dopravnými problémami.

Napadne až 30 cm snehu

Sneženie by malo na našom území pokračovať aj v nadchádzajúcich hodinách. Sneženie začne na našom území ustávať až v piatok ráno od juhozápadu. To sa už viaceré oblasti západného Slovenska ocitnú pod vrstvou výraznej snehovej pokrývky.

Podľa najnovších predpovedí numerických modelov by v Bratislavskom kraji malo napadnúť od 10 do 20 cm snehu. V Trnavskom, v Nitrianskom, v Trenčianskom a na západe Žilinského a Banskobystrického kraja napadne od 10 do 30 cm snehu.

Smerom na východ bude snehová pokrývka výrazne nižšia a napríklad na východnom Slovensku sa takmer neočakáva. Východne od spojnice Prešov-Košice bude výlučne pršať.

Pripravte sa na snehovú kalamitu

Očakávaná nová snehová nádielka je na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajná. Na západe územia len výnimočne v priebehu 24 hodín spadne od 10 do 30 cm snehu a v súvislosti s takouto výraznou snehovou nádielkou treba počítať s rozsiahlymi komplikáciami.

Doprava na západe krajiny bude značne obmedzená a spomalená. Problémy sa očakávajú aj vo vlakovej doprave. Čerstvo napadnutý sneh môže taktiež spôsobovať výpadky v dodávkach elektrickej energie. Informácie o situácii vo Vašom okrese si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd