Sneženie a mrazy prídu čoskoro. Dušičky budú studené

Peter Minárik
Uplynulé dni boli opäť teplotne nadpriemerné. Relatívne normálne počasie vydrží do konca októbra. Hneď v prvý novembrový deň však príde výrazná zmena.

Október sa zatiaľ v Európe nesie v chladnejšom duchu počasia. V Európy buď prevláda vlhšie, severozápadné prúdenie, ktoré prináša zrážky alebo chladnejšie severovýchodné prúdenie, ktoré prináša síce menej oblačnosti, ale výrazne chladnejšie počasie. Teplý vzduch sa zatiaľ do Európy dostáva veľmi ťažko a ak sa tak aj stane, tak len na pár dní.

Teplý vzduch napríklad začal do Európy prúdiť počas uplynulého víkendu a už včera ho prerušil rozsiahly frontálny systém. Tento prílev teplého vzduchu priniesol veľmi vysoké teploty. V Poľsku, v Rakúsku aj v Maďarsku zaznamenali teploty cez +20°C, na Balkáne cez +25°C a v Taliansku bolo až nad +30°C.

Opäť sa však dostávame do chladnejšieho prúdenia a mesiac október je zatiaľ v Európe teplotne o 1 až 3°C chladnejší ako je mesačný októbrový priemer. Výrazne tomu dopomohol aj začiatok mesiaca, ktorý priniesol prílev arktického vzduchu a na severe padal prvý sneh. Vyzerá to tak, že začiatok ďalšieho mesiaca opäť prinesie návrat zimného počasia, minimálne na sever nášho územia.

Začiatok novembra s výrazným ochladením

Výstupy numerických modelov už niekoľko dní po sebe naznačujú to, že východnú a strednú Európu čaká výrazne studený začiatok novembra. Do našej oblasti by sa mal od severovýchodu dostávať studený vzduch, vďaka ktorému hrozia vo východnej Európe a v oblasti Pobaltia aj celodenné mrazy. Na našom území by denné teploty na začiatku novembra nemuseli stúpať nad +10°C a v noci hrozia aj mrazy.

Zatiaľ je však otázne, v akej miere sa bazén studeného vzduchu dostane nad naše územie. Na východe Poľska sa totiž očakávajú denné teploty len slabo nad nulou a tento vzduch sa môže dostať aj nad sever a východ Slovenska.

Teploty, ktoré nás však na začiatku novembra čakajú by v severnej, v strednej, vo východnej Európe a na Balkáne mali byť výrazne pod hranicou dlhodobého priemeru. Druhý novembrový deň by na naše územie mal priniesť teploty o 4 až 7°C pod hranicou dlhodobého priemeru.

Dušičky prinesú aj sneženie

Vzduch, ktorý sa k nám bude dostávať od severovýchodu býva skôr suchší. Väčšinou prináša len nízke teploty a to obzvlášť v zime. Vtedy na našom území pri vhodnej kombinácii tohto prúdenia a vyjasnenia dokážu teploty klesať aj k -20°C, nakoľko tento vzduch sa vie veľmi rýchlo ochladzovať.

Situáciu však v tomto prípade zamotáva tlaková níž, ktorá by sa mala na začiatku novembra prehĺbiť nad južným Švédskom. Okolo tejto tlakovej níže sa vzduchová hmota otáča proti smeru hodinových ručičiek, a tak k nám táto tlaková níž môže od severozápadu vtiahnuť o niečo teplejší vzduch, ale naopak jej vhodnejšia prítomnosť nad Pobaltím alebo nad severným Nemeckom k nám prinesie vlhší vzduch a bohatšie zrážky. 

Cez strednú Európu by sa tak malo tiahnuť výrazné teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať dve teplotne výrazne vzduchové hmoty. Teplejšia bude nad západnou polovicou Európy a chladnejšia nad východnou Európou.

Presná poloha tohto teplotného rozhrania sa podpíše pod rozsah ochladenia a snehových zrážok na našom území.

Zo súčasných numerických výstupov však môžeme povedať, že sneženie by určite nemalo minúť naše hory a pravdepodobne aj severné regióny nášho územia. Či sa prvých snehových vločiek dočkáme aj v iných mestách, okrem severu, ktorý sa už dočkal na začiatku októbra je zatiaľ nejasné, ale možné.

Dušičkové počasie však celkom s určitosťou prinesie veľmi studené počasie a po cintorínoch určite budeme chodiť v bundách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd