Sneženie komplikuje život v našej oblasti, no na Záhorí prší. Prečo?

Peter Minárik

Cez našu oblasť postupuje frontálny systém, ktorý aj do okolitých krajín prináša sneženie. To komplikuje dopravu.

Presúvajúci sa frontálny systém, ktorý aktuálne ovplyvňuje počasie na našom území a prináša zrážky komplikuje dopravu v okolitých krajinách. 

Frontálny systém však pozostáva z dvoch frontov. Z teplého, ktorý aktuálne prechádza našim územím a zo studeného, ktorý postúpi počas noci a práve už prechod teplého frontu, ktorý cez naše územie prešiel vtiahol na časť Slovenska teplý vzduch.

Teplý vzduch zatiekol nad takmer celé severné Rakúsko medzi Šumavou a Alpami. V tejto časti Rakúska sú teploty nad nulou až do +2 °C. Najteplejšie je však vo východnom Rakúsku. Vo Viedni je až +5 °C.

teplý vzduch preniká cez Rakúsko smerom nad Záhorie, zdroj: Infoclimat
teplý vzduch preniká cez Rakúsko smerom nad Záhorie, zdroj: Infoclimat

Tento vzduch zatiekol aj nad naše územie, konkrétne nad Záhorie, kde teplota stúpa k +1 °C. Ďalej sa však teplý vzduch nedostane. 

Ide totiž o to, že prenikaniu teplého vzduchu zabráni orografia Malých Karpát. Karpaty tak teplý vzduch ďalej nepustia a ten tak zostane nad Záhorím. Vplyvom toho nad Záhorím prší alebo padá dážď so snehom.

Na zvyšku Slovenska sneží a postupne bude snežiť aj na Záhorí. Pod snehom sú aktuálne takmer všetky cesty v severozápadnej polovici územia.

Sneženie komplikuje dopravu aj v okolitých krajinách a to predovšetkým v Nemecku. V Sasku sa doprava zastavila hneď na niekoľkých úsekoch, vrátane diaľnice A4 smerom do Drážďan, kde vplyvom zasneženej vozovky sa stalo niekoľko dopravných nehôd. Problémy sú aj na A14 v Lipsku.

Nehody na šmykľavých cestách komplikujú dopravu aj na západe Poľska a postupne aj v Česku.

Na našom území sú vozovky na severozápade zasnežené, ale všetky cesty sú aktuálne prejazdné.

aktuálna zjazdnosť ciest, zdroj: zjazdnost.sk
aktuálna zjazdnosť ciest, zdroj: zjazdnost.sk
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd