Sneženie, mrazy a prudké ochladenie. Blížia sa veľmi chladné jesenné d

Peter Minárik
Je definitívne po babiom lete. Dnes začne počasie ovplyvňovať studený front za ktorým sa citeľne ochladí a zima doslova zaklope na dvere.

September máme za sebou a s ním aj príjemné teploty. Uplynulé dni prúdil do našej oblasti od juhozápadu veľmi teplý vzduch, pri ktorom sa teploty na našom území šplhali na veľmi vysoké hodnoty až k hranici +27°C. Na takéto teploty však už zabudnite a s nimi aj na slnečné počasie. Počasie nasledujúce dni bude veľmi depresívne. Na mnohých miestach bude pršať, na horách a ojedinele aj nižšie bude dokonca aj snežiť, objavia sa mrazy a na celom území bude tak chladno, že bude potrebné zahájiť vykurovaciu sezónu.

Zmena príde už dnes

Od severozápadu začína do našej oblasti postupovať studený front, ktorý dnes prinesie postupne na viaceré miesta dážď. Na východe dnes zavládne ešte ako tak pokojné počasie. Za týmto studeným frontom k nám už od zajtra začne zatekať od severovýchodu medzi tlakovou výšou, ktorá sa usadí nad Škandináviou a tlakovou nížou so stredom nad východným Balkánom veľmi studený, pôvodom arktický vzduch. Jazyk veľmi studeného vzduchu sa počas týždňa prepadne takmer do celej Európy.

Teploty počas dňa nemusia prekročiť +10°C

Pondelok prinesie na naše územie teploty od +14 do +19°C, ale na severe už bude chladnejšie. Počas pondelka začnú od severozápadu zrážky ustávať a hranica sneženia poklesne na 1800 metrov.

V utorok sa denné teploty prepadnú. Maximá sa budú pohybovať len od +7°C na severe po +15°C na juhu územia a opäť sa na mnohých miestach rozprší. Hranica sneženia poklesne na 1600 metrov.

Veľmi studené, predzimné počasie nás čaká od stredy. Maximálne teploty sa budú pohybovať od +5 do +13°C, ale na severe sa teploty počas dňa môžu pohybovať len od +1 do +6°C. Hranica sneženia sa prepadne len na 600 metrov.

Takéto studené počasie vydrží takmer do konca týždňa a ochladí sa vo väčšine Európy. Teploty sa budú pohybovať o niekoľko stupňov pod hranicou dlhodobého priemeru. Na našom území sa očakávajú teploty, ktoré budú na súčasnú ročnú dobu aj o 7 až 10°C nižšie ako je priemer.

Hranica sneženia bude nízko

Na horách sa v priebehu budúceho týždňa očakáva vytvorenie súvislej snehovej pokrývky. Sneženie sa však môže objaviť aj v nižších polohách severného Slovenska a to obzvlášť počas noci, kedy teploty budú klesať aj pod bod mrazu. Sneh sa tak môže objaviť aj v polohách pod výškou 500 metrov, avšak presnú hranicu sneženia je v súčasnosti obtiažne predpovedať a bude to závisieť od skutočnej intenzity studeného vzduchu. Na cestách však v každom prípade treba byť opatrní.

V porovnaní so sobotou nás čaká ochladenie aj o 10 až 15°C, čo určite prospeje rozvoju chrípky a prechladnutia.

Zmiernenie nočných mrazov na severe a vyššie denné teploty sa očakávajú až v druhej októbrovej dekáde.

Detailnejšie informácie o vývoji počasia na október nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd