Sneženie pokrýva cesty. Snežiť bude do rána. Na severe aj cez deň

Peter Minárik

Frontálny systém v týchto chvíľach postupuje cez naše územie, pričom na severozápade Slovenska sa rozsnežilo a povrch väčšiny ciest je pod vrstvou čerstvého snehu. Snežiť bude až do rána a v niektorých častiach nášho územia sa sneženie udrží aj počas zajtrajšieho dňa.

Na Slovensko po vlne mrazov a studeného počasia prichádza sneženie, ktoré popráši takmer celé naše územie, pričom sneh sa bude v nižších polohách udržiavať aj nasledujúce dni. Do rána môže pripadnúť niekoľko centimetrov čerstvého snehu.

Počasie totiž ovplyvňuje presúvajúci sa oklúzny front. Najskôr prichádza teplý front, ktorý prináša výraznejšie zrážky a následne počas noci postúpi studená časť frontálneho systému.

V týchto chvíľach sneží najintenzívnejšie v oblasti Malých Karpát, v Trnavskom a v Bratislavskom kraji. Sneženie sa šíri aj Trenčianskym a Žilinským krajom.

Cestári sú v pohotovosti a cesty pokrýva sneh

V pohotovosti sú všetky vozidlá zimnej údržby v oblastiach, v ktorých sneží. Podľa aktuálnej správy cestárov sú všetky sledované diaľničné úseky na území SR zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Na vozovkách D1 Horná Streda - Ilava, D4 Bratislava Juh - Bratislava Vrakuňa, R7 Bratislava Juh - Holice je čerstvý sneh hr. 1cm.

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sa na vozovke vyskytuje kašovitý až utlačený sneh hr. 1 - 2 cm, na západnom Slovensku sa môže na vozovkách vyskytovať čerstvý sneh hr. 1-2 cm.

Ako vidieť tak pod snehom sú aktuálne viaceré úseky na severozápade Slovenska.

aktuálne sú pod snehom najmä oblasti na severozápade Slovenska, zdroj: zjazdnost.sk
aktuálne sú pod snehom najmä oblasti na severozápade Slovenska, zdroj: zjazdnost.sk

Pre silné sneženie je obmedzená dohľadnosť na 100 m v lokalitách Branné, Hrádok, Kostolná-Zárečie, Skalka nad Váhom, Vlčkovce, Horná Streda a Klobušice.

Sneženie sa rozšíri

Počas noci bude vlna sneženia postupovať ďalej cez naše územie a rozsneží sa na celom území. Do rána treba počítať s tým, že najviac snehu napadne na severozápade. V oblasti Kysúc, Myjavy, Považia, či Malej Fatry môže nepadnúť 5 až 10 cm nového snehu.

V Bratislave a v okolí to bude 3-4 cm. Na zvyšku západného Slovenska okolo 5 cm s výnimkou krajného juhozápadu, kde bude do 1-2 cm.

1-2 cm pribudne aj na Gemeri, Spiši, či na východe Banskobystrického kraja. Na krajnom východe sa očakáva 5-10 cm a na zvyšku územia sa očakáva do 5 cm nového snehu.

Ranné cesty tak budú zasnežené. Sneženie začne ráno od severozápadu ustávať. Snežiť bude zajtra počas dňa len na krajnom východe a v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, kde môže pripadnúť ešte 3-5 cm snehu. Aktuálne rozširovanie snehových zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd