Sneženie prichádza na Slovensko. Kde a kedy bude snežiť?

Peter Minárik

Na Slovensko už mieri vlna sneženia. Treba však dodať, že spočiatku pôjde v nižších polohách prevažne o dážď. Tak kedy a kde bude snežiť a koľko snehu postupne v našich regiónoch napadne ?

Dnes príde veľmi zásadná zmena v charaktere počasia. Postará sa o to postupujúca tlaková níž z Balkánu cez naše územie smerom nad Ukrajinu. Najskôr prinesie zrážky, potom silný vietor a následne veľmi citeľné ochladenie.

Prvé zrážky sa už v týchto chvíľach nasúvajú od juhozápadu nad naše územie. Do poludnia sa postupne rozprší, no v niektorých oblastiach bude aj výdatne snežiť. 

Do večera napadne

V priebehu dnešného dňa bude snežiť napríklad na Záhorí, na Považí, či na severe Banskobystrického kraja, v Žilinskom, v Prešovskom kraji a v Košickom kraji s výnimkou Východoslovenskej nížiny.

Do večerných 18:00 napadne prevažne do 5 až 10 cm snehu. Viac to môže byť na severe Banskobystrického kraja, no potom sa rozsneží na celom území.

Večer bude snežiť aj v Bratislave a na západe

Ako vidieť na animácii, tak po 16:00 sa od západu vplyvom ochladzovania začnú meniť zrážky z kvapalných na snehové na celom našom území, pričom naďalej pôjde o pomerne výdatné sneženie.

Sneženie by malo ustávať až zajtra ráno a do zajtra tak napadnú na našom území celkom slušné prídely snehu. Výška nového snehu sa bude pohybovať až do 10 cm, v oblasti hôr aj o čosi viac.

Večer aj záveje a ochladzovanie

V priebehu večerných hodín začne vplyvom výrazného tlakového gradientu naberať na sile vietor. Ten sa postupne rozfúka na západe, kde sa začnú pri snežení vytvárať snehové jazyky a záveje.

V priebehu nočných hodín sa postupne rozfúka na celom území a nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 15 až 23 m/s, na východe aj viac.

Zajtra ráno sa tak treba pripraviť na výrazné komplikácie v doprave. Sneženie totiž bude aj výdatnejšie. Kde a koľko napadne si pozrite na mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd