Sneženie sa blíži na Slovensko. Kedy začne snežiť a koľko centimetrov napadne?

Peter Minárik

Na Slovensko sa blíži prvé plošnejšie sneženie, ktoré prinesie snehovú pokrývku aj do tých najnižšie položených častí Slovenska. V ktorých oblastiach sa aktuálne očakáva sneženie a koľko centimetrov nového snehu napadne?

Už o niekoľko hodín dôjde na našom území k veľmi výraznej zmene v doterajšom charaktere počasia. Počasie totiž začne ovplyvňovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá prinesie na Slovensko výdatnejšie zrážky a aj prvý sneh.

Sneženie dorazí na Slovensko už o niekoľko hodín a prinesie problémy aj na naše cesty. Sneženie sa totiž očakáva aj v takých oblastiach ako je Záhorie, či okolie Bratislavy.

Aktuálne behy numerických modelov sú v prípade očakávanej snehovej pokrývky optimistickejšie. Očakáva sa, že napadne oveľa viac snehu ako sa pôvodne očakávalo a sneh sa môže udržať aj dlhšie.

Snežiť začne v piatok popoludní

Tlaková níž začne počasie na Slovensku ovplyvňovať už v ranných hodinách. Od juhozápadu sa postupne na mnohých miestach západného a stredného Slovenska rozprší. Maximálne teploty sa budú pohybovať od +3 do +5 °C.

Počas popoludnia sa však začne od severozápadu ochladzovať. Na Záhorí, v okolí Bratislavy, či na strednom Slovensku začnú teploty klesať k bodu mrazu a kvapalné zrážky sa začnú meniť na snehové.

Zrážky sa počas večerných hodín dostanú už na celé územie Slovenska, pričom na mnohých miestach pôjde o sneženie.

Napadnúť môže 10 až 20 cm snehu

V piatok krátko po poludní sa prvé sneženie objaví na Záhorí, v oblasti Myjavy a v okolí Bratislavy. Sneženie bude aj intenzívnejšie, pričom pri snežení treba počítať s tým, že bude klesať viditeľnosť. Najintenzívnejšie by malo snežiť v podvečerných hodinách, kedy môže pribúdať sneh rýchlosťou až 3 cm za hodinu.

Sneženie by malo na Slovensku začať ustávať od juhozápadu ešte v piatok pred polnocou a do sobotňajšieho rána sneženie úplne ustane.

Aktuálne to vyzerá, že najviac snehu obdrží Morava a Dolné Rakúsko, kde môže napadnúť 15 až 20 cm snehu. Takáto nová nádielka sa očakáva aj u nás, ale len na horách.

Najviac snehu na našom území napadne na krajnom západe a severozápade, najmä na Záhorí, kde môže napadnúť až 10 cm nového snehu. Mapu, kde a koľko nasneží nájdete nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd