Sneženie sa presunulo z Francúzska do strednej Európy

Peter Minárik
Zimné počasie sa dnes z južného a východného Francúzska presunulo do Talianska, Rakúska, Nemecka ale aj Česka.
Studené počasie, ktoré vo štvrtok prinieslo množstvo snehu a kalamitnú situáciu vo východnom a v južnom Francúzsku sa dnes presunulo do širšej oblasti Álp. Po okraji tlakovej výše so stredom západne od Írska prúdi do západnej a do časti strednej Európy studený vzduch. Zrážky prináša oblasť tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad Talianskom.

Táto tlaková níž prináša do južných oblastí Talianska výdatné zrážky a búrky. Severne od tlakovej níže však prevláda zimné počasie. Sneh v noci na piatok a v priebehu piatka padal v mnohých alpských oblastiach Nemecka, Švajčiarska, Rakúska a Talianska.

Na severovýchode Talianska v okolí Cortiny a Falzeraga leží už okolo 50 cm snehu, pričom na vrcholoch hôr sa výška snehovej pokrývky pohybuje už nad 110 cm.
Snežilo však aj vo výrazne nižších nadmorských výškach. V okolí Vicenzy a Verony spadlo počas noci niekoľko centimetrov snehu a to stačilo na to, aby čerstvý sneh spôsobil problémy v doprave.

Sneženie zastihlo aj južné Nemecko, predovšetkým oblasti okolo Čierneho lesa. Vo Feldbergu spadlo okolo 20 cm snehu. Viaceré cesty v oblasti boli klzké a vodiči neboli pripravení. Vodiči, ktorí podcenili situáciu a vyšli na cesty s letnými pneumatikami spôsobili niekoľko dopravných nehôd.

Dnes ráno sa sneh objavil aj na vrcholoch českých hôr. Sneh napadol predovšetkým na Krkonošiach napríklad v Peci pod Sněžkou alebo na Klínovci.

Situácia však v najbližších dňoch bude ešte horšia. Tlaková níž sa z Talianska začne presúvať nad Ukrajinu a v dôsledku toho sa zintenzívni studené prúdenie. V Alpách očakávajú, že napadne cez meter snehu. Sneh však napadne prakticky v mnohých horských oblastiach strednej Európy, vrátane Slovenska.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd