Sneženie sa vráti cez víkend. Opäť dorazia aj celodenné mrazy

Peter Minárik
Po zimnom začiatku decembra nás zasiahol odmäk. V dôsledku neho sneh z mnohých oblasti zmizol. Opäť by sa však mohol vrátiť v priebehu víkendu.

Máme za sebou prvú snehovú nádielku, ktorá dorazila na celé naše územie. Veľa snehu napadlo aj v našom hlavnom meste. Po snežení prišli následne mrazy, ktoré boli rekordné. Teploty prekonali historické denné minimá, no začiatkom týždňa postúpil cez naše územie teplý front, ktorý k nám vtiahol teplý vzduch.

Vďaka nemu teploty stúpajú počas dňa až nad +5°C, no kladné teploty na väčšine územia už čoskoro skončia. Blíži sa k nám ďalšie ochladenie, ktoré so sebou prinesie sneženie aj mrazy.

V piatok dorazí dážď

Počasie sa začne meniť v piatok, kedy cez naše územie začne postupovať studený front. Ten bude prinášať zrážky, no nakoľko sa budeme nachádzať v teplejšom vzduchu, tak sa treba pripraviť na to, že na väčšine nášho územia bude pršať. Snežiť bude len vo vyšších horských polohách. 

Ochladzovať sa začne v piatok večer

Ako bude studený front postupovať našim územím, tak za ním začne do našej oblasti od severozápadu prenikať studený vzduch. V dôsledku toho začne hranica sneženia klesať a postupne sa rozsneží aj v najnižších polohách, no s novou snehovou nádielkou nepočítajte. Zrážky totiž začnú ustávať.

Na animácii môžete vidieť prúdenie v hladine 850 hPa. Na animácii vidieť vpád studeného vzduchu aj teplotné rozhranie v nasledujúcich dňoch

Front však celkom naše územie neopustí a už v sobotu sa zvlní, a tak k nám prinesie ďalšie zrážky.

Víkend bude zasnežený najmä na východe

Na novú snehovú nádielku sa môžu tešiť východniari a nádielka to bude výrazná. Počas víkendu by mohlo napadnúť aj okolo 20-30 cm nového snehu.

Front sa totiž začne vlniť a nad východným Slovenskom sa bude udržiavať výrazné zrážkové pole, ktoré tu bude prinášať sneženie. Snežiť by tu malo prakticky celú sobotu a ustávať by malo sneženie až v nedeľu. 

Víkendové teploty by mali byť pomerne nízke. Pohybovať by sa mali len od -4 do +2°C. Na väčšine územia nás tak čaká celodenný mráz.

Ďalšia snehová nádielka by na naše územie mala doraziť v pondelok a postupne by sa malo opäť rozsnežiť. Sneženie by mohlo byť výdatnejšie a plošnejšie. V ďalších dňoch sa však očakáva opäť oteplenie, no numerické modely v tom ešte nemajú zhodu. Cez naše územie totiž bude prechádzať teplotne rozhranie, a tak hranica sneženia bude veľmi premenlivá.

Vyhliadku na ďalšie decembrové dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd