Sopka na Kanároch je teraz aktívnejšia než kedykoľvek predtým

Veronika Salayová

Sopka Cumbre Vieja na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch je momentálne aktívnejšia než kedykoľvek predtým. Došlo k ďalšiemu zrúteniu sopečného krátera, z ktorého teraz vyteká nový prúd lávy. 

Na sopeke Cumbre Vieja došlo k čiastočnému zrúteniu sopečného krátera, v dôsledku ktorého vytryskol v pondelok ráno zo sopky nový prúd žeravej lávy.

V dôsledku novej erupcie sa nad ostrovom vznášal oblak sopečného popola. Vulkanologický inštitút Kanárskych ostrovov označil  novú erupciu za mimoriadne veľkú. 

Nový lávový prúd teraz ohrozuje doteraz nezasiahnuté oblasti a španielske úrady už pripravujú ďalšie hromadné evakuácie. Je pravdepodobné, že láva zničí ďalšie desiatky, možno stovky domov na ostrove.

Doterajšie erupcie zničili viac ako 2000 domov a láva zničila viac ako 900 hektárov pôdy.

Stovky zemetrasení

Cez víkend sa na vulkáne vytvorili nové trhliny, vďaka ktorým teraz z neho vyteká väčšie množstvo lávy, ktoré dosahujú šírku takmer 3 kilometre. Jeden z väčších prúdov už vteká do Atlantického oceánu.

Pedro Hernández z Vulkanologického inštitútu Kanárskych ostrovov dnes uviedol, že sopka je v novej fáze, ktorá je oveľa intenzívnejšia.

Okrem sopečnej erupcie sa na ostrove La Palma pravidelne trasie zem. Minulý týždeň seizmografy zaznamenali viac ako 800 zemetrasení rôznej intenzity.

Pripomíname, že sopka Cumbre Vieja vybuchla ešte 19. septembra a odvtedy chrlí lávu aj popol. Erupčná činnosť trvá už 5 týždňov a podľa vulkanológov môže trvať ešte ďalšie dva mesiace. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd