Sopka na La Palme začala chrĺiť lávu z nových puklín

Peter Minárik

Sopka na ostrove La Palma opäť zvýšila svoju aktivitu. Od nedele začala prúdiť láva z novej pukliny. Pre sopku už museli evakuovať tisíce ľudí.

Už viac ako dva mesiace pokračuje erupcia sopky Cumbre Vieja na Kanárskom ostrove La Palma a nič nenaznačuje tomu, že sa plánuje sopka upokojiť. Cez víkend pritom vznikli nové lávové toky.

Nová puklina sa otvorila v noci zo soboty na nedeľu. Puklina vznikla po silných otrasoch počas víkendu, kedy seizmológovia zaznamenali viac ako 80 otrasov.

Najsilnejšie zemetrasenie sa vyskytlo v sobotu s magnitúdou 3,6. Následkom zemetrasení vznikli nové pukliny.

Láva, ktorá začala v nedeľu vytekať dosahovala rýchlosť až šesť metrov za sekundu. Počas pondelka sa však rýchlosť prúdenia lávy výrazne spomalila.

Práve v nedeľu po niekoľkých dňoch otvorilo svoje brány aj letisko na ostrove La Palma. Zatvorené nebolo pre dym, ale tentokrát pre vrstvu popola, ktorý napadol na pristávaciu dráhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd