Špinavý vzduch zabil v Česku minulý rok 5000 ľudí

Peter Minárik

V niektorých oblastiach Českej republiky dýchajú obyvatelia stále horší vzduch ako stanovujú normy. 

Najmä Moravu a hlavné mesto Prahu trápi znečistený vzduch, ktorý sa prejavuje najmä na jeseň pri inverznom počasí. Hodnoty prachových častíc niekedy presahujú aj 5-násobok povolených limitov.

Aj napriek tomu, že v uplynulých rokoch došlo k mnohým opatreniam, aby priemysel inštaloval výkonnejšie filtre, tak ani toto opatrenie nepomohlo.

Preukázalo sa totiž, že hlavným znečisťovateľom sú najmä jednotlivé domácností, ktoré kúria uhlím a biomasou. Znečistenie dopravou je na druhom mieste. Za špinavým ovzduším tak nemôže ani tak priemysel, ako jednotlivé domácností.

Kritická je najmä situácia na Ostravsku. Tu sa totiž prejavuje aj to, že emisie sa nad mesto dostávajú z Poľska, ktoré má najšpinavší vzduch zo všetkých európskych krajín.

Podľa každoročnej správy o životnom prostredí, ktoré zverejnila vláda si špinavý vzduch v minulom roku vyžiadal 5200 predčasných úmrtí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd