Splesnivené ryby v rieke Poprad. Pleseň ich vo veľkom zabíja

Veronika Salayová

V rieke Poprad našli množstvo splesnivených a uhynutých rýb. Vzorky z chorých rýb už odobrali a prípad sa bude ďalej prešetrovať. 

Koncom minulého roka a začiatkom tohto roka polícia vyšetrovala veľké znečistenie na rieke Poprad. Vtedy sa na vode vytvorila biela pena a neskôr zelený povlak. 

Vtedy sa prípad znečistenia rieky Poprad prešetril a našli vinníka, ktorého aj potrestali, informuje RTVS.

Ryby doslova plesnivejú

Po niekoľkých mesiacoch od tohto znečistenia však začali ryby doslova plesnivieť a hynúť vo veľkom približne na kilometrovom úseku rieky. 

Na tele rýb sa vytvára vrstva plesne, v dôsledku ktorej po pár dňoch ryby hynú. Ide o neobvyklý jav.

Vzorky z uhynutých rýb sa poslali na laboratórne vyšetrenie v rámci Veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne. 

Pravdepodobná príčina

Pravdepodobnou príčinou úhynu rýb v rieke Poprad je podľa Ivana Orovčíka, predsedu Miestnej organizácie SRZ Stará Ľubovňa, predošlé znečistenie rieky.

„Znečistením zrejme vznikli usadeniny, ktoré na spodku vyhnívajú a tým pádom sa tvoria plesne, ktoré postihli telá rýb,“ uviedol Orovvčík pre RTVS.

Na základe výsledkov z pitvy tela chorých rýb sa bude prípad ďalej prešetrovať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd