Srbsko a Rumunsko zasiahli extrémne búrky, ktoré sa zaradili k najinte

Peter Minárik
Srbsko, ale aj Rumunsko včera zasiahli extrémne silné búrky. Tie patrili k najintenzívnejšim v Európe.

To, čo sa včera dialo v Srbsku a v Rumunsku pripomínalo scénu z Ameriky. Srbsko, ale aj niektoré oblasti Rumunska zasiahli extrémne silné búrky. Búrky dokonca vyprodukovali tornádo a extrémne krúpy. Ich priemer bol až neuveriteľných 15 cm. Takéto extrémne búrky sú v Európe mimoriadne nezvyčajné. Agentúra Reuters skúmala historickú databázu a informovala, že búrky, ktoré sa včera vyskytli v Srbsku a v Rumunsku patria k najintenzívnejším, aké boli na kontinentálnej Európe v histórii pozorované.

Nad Srbskom včera vznikli dve mohutné supercelárne búrky. Jedna bunka začala vznikať na juhu v popoludňajších hodinách a presúvala sa východnými oblasťami Srbska smerom do Rumunska.

Druhá, výraznejšia bunka začala vznikať krátko po 17:30 priamo nad Belehradom a postupovala smerom na sever do Rumunska.

Táto silná supercelárna búrka priniesla už do Belehradu výrazné krúpy, ale najvýraznejšie zasiahla mesto Pančevo, ktoré leží len v tesnej blízkosti severozápadne od Belehradu.

Búrka, ktorá zasiahla Pančevo vyprodukovala tornádo, ktoré v oblasti poškodilo niekoľko domov:

 

Oveľa výraznejšie škody však napáchalo krupobitie v oblasti. Krúpy dosahovali priemer tenisových loptičiek a ničili úrodu, stromy a aj autá.

Následne sa silné supercelárne búrky presunuli do Rumunska. Z tejto oblasti prichádzali zábery z krúp, ktoré dosahovali priemer okolo 12 cm a v oblasti Aradu zaznamenali krúpu s priemerom 15 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd