Stále prší. Na východe EXTRÉM. Napršalo už takmer 100 mm

Peter Minárik

Nad našim územím sa rozpadá studený front, ktorý prináša dnešný oblačný a upršaný deň a prší predovšetkým na východe, kde súčasne zaznamenali extrém. Ten padol v okolí Košíc.

Sucho na našom území, ako v uplynulých dňoch už rozhodne nepanuje. Na mnohých miestach nášho územia sa dnes vyskytovali zrážky, pričom v oblasti východnej polovice územia prší ešte aj teraz i keď zrážky majú ustávajúcu tendenciu.

Zrážky v uplynulých hodinách prinášal nad naše územie studený front, ktorý sa nad nami rozpadá a práve ten prináša spomínané zrážky.

Tie sú lokálne aj výdatné. Za uplynulých 12 hodín spadlo na západe priemerne do 5 mm, ale v oblasti východu sa úhrny zrážok pohybujú okolo 10 mm.

Pohľad na akumuláciu zrážok za uplynulých 24 hodín je však ešte zaujímavejší. Podľa dát zo zrážkomerných staníc SHMÚ spadlo lokálne extrémne množstvo zrážok.

Za extrém môžeme považovať dolný Spiš, kde spadlo 80 litrov na meter štvorcový, pričom väčšinu zrážok priniesli včerajšie búrky, ktoré priniesli povodne.

Rekordný úhrn je však z Košickej Belej. Tu sa úhrn za 24 hodín šplhá na 98 mm.

Predstavte si teda, že počas 24 hodín vylejete na jeden meter štvorcový pôdy takmer 100 litrov vody. Úhrn je to tak extrémny a pôda v tejto oblasti je poriadne premočená.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd