Štart Artemis I opäť odložený. Všetko kvôli tropickej búrke lan

Zuzana Macháčová

NASA v sobotu oznámila, že plánovaný štart misie Artemis I sa v utorok 27. septembra neuskutoční. Dôvodom je tropická búrka Ian, ktorá sa blíži k Floride a mohla by zasiahnuť USA silou hurikánu.

NASA oznámila, že misia Artemis I je prvým krokom k návratu ľudí na Mesiac. Táto misia však bola niekoľkokrát odložená.

Odlet ohrozuje počasie

Najskôr štartu bránili vážne technické problémy, teraz však Americkej Vesmírnej Agentúre (NASA) stojí v ceste počasie. Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sa očakáva, že začiatkom budúceho týždňa zasiahne Floridu tropická búrka Ian, ktorá bude mať takmer silu hurikánu. Na americkom polostrove sa očakávajú záplavy, vysoké vlny a nárazový vietor.

V utorok 27.septembra sa NASA vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky rozhodla zrušiť štart. Kvôli silným nárazom vetra bude pravdepodobne raketa Space Launch System a kozmická loď Orion presunutá späť do hangáru Vehicle Assembly Building. V súčasnosti nie je známy ani ďalší plánovaný dátum spustenia.

Misia Artemis I bola niekoľkokrát odložená. Na začiatku NASA predpokladala, že bezpilotný let sa uskutoční v roku 2017. Jej posledný štart bol naplánovaný na august 2022.

Let odložili pre vážne technické problémy. Až vo štvrtok NASA oznámila, že porucha bola odstránená a raketa úspešne absolvovala záverečný test.

Pomenovanie podľa bohyne

V decembri uplynie polstoročie od misie Apollo 17, keď sa na Mesiaci naposledy prechádzal človek. Misia bola pomenovaná podľa gréckej bohyne lovu a sestry Apolóna. Agentúra verí, že astronauti budú stáť na povrchu Mesiaca už v roku 2025. Avšak mnohí odborníci sa domnievajú, že tento termín sa môže posunúť.

"Všetkým z nás, ktorí hľadíme hore na Mesiac, snívame o dni, keď sa ľudstvo vráti na mesačný povrch – ľudia, sme tu! Ideme späť. A táto cesta, naša cesta, sa začína s Artemis I," povedal administrátor NASA Bill Nelson pre BBC.

"Prvý štart s posádkou (v rámci) Artemis II je o dva roky, v roku 2024. Dúfame, že prvé pristátie (na Mesiaci) bude v roku 2025," priblížil Nelson.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd