Štáty sa dohodli na predpisoch pre naplnenie klimatickej dohody

Ľubomír Franko

Takmer dvestovka štátov sa po namáhavej, dvojtýždňovej konferencii v Katoviciach dohodla na predpisoch pre naplnenie Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Takmer 200 štátov sa v sobotu dohodlo na krokoch, ktoré treba podniknúť pre naplnenie Parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Stalo sa tak na záverečnom plenárnom zasadnutí Konferencie OSN o zmene klímy (COP24) v poľských Katoviciach.

"Bola to dlhá cesta. Urobili sme všetko pre to, aby sme na nikoho nezabudli," povedal podľa agentúry AFP Michal Kurtyka, prezident konferencie.

Dvojtýždňová konferencia bola zameraná na pretvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z Parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Cieľom Parížskej dohody je udržanie nárastu globálnej teploty do konca 21. storočia pod hranicou 2 °C, pričom jej cieľ je obmedziť ho na 1,5 °C v porovnaní s predindustriálnym obdobím. 

Podľa nedávnych vyhlásení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére opäť dosiahla rekordné hodnoty a v prípade pretrvania tohto trendu môže priemerná globálna teplota do konca 21. storočia narásť o 3 až 5 °C, čo by malo dramatické následky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd