Štáty vyhlasujú klimatickú núdzu. Ďalším v poradí je Nový Zéland

Veronika Sádovská

Novozélandská vláda chce vyhlásiť stav klimatickej núdze. Reaguje na zhoršujúce sa klimatické podmienky, ktoré viditeľne ovplyvňujú aj tento štát.

Vláda premiérky Jacindy Ardern predloží budúcu stredu návrh na vyhlásenie výnimočného stavu. Chce tak symbolicky reagovať a zvýšiť tlak na boj proti klimatickým zmenám.

Globálne klimatické zmeny vnímajú ako veľkú hrozbu aj konkrétne pre ich región. Spomeňme len zvyšovanie hladín morí a oceánov, ktoré sa priamo dotýkajú tohto štátu.

Premiérku len pred mesiacom znova zvolili občania na tento post. Pomohla jej rýchla a efektívna reakcia na boj proti novému koronavírusu. Teraz získala najviac hlasov v histórii a v podstate môže vládnuť sama. Parlament, ktorý je rovnako asi najviac rôznorodý v histórii, tieto jej zelené návrhy pravdepodobne podporí.

Ak sa tak stane Nový Zéland sa pripojí k už trom krajinám, ktoré takéto opatrenie vydali. Patrí sem Kanada, Veľká Británia a Francúzsko.

Aj Japonsko sa minulý týždeň vydalo touto cestou. Vyhlásilo stav klimatickej núdze a zákonodarcovia sa zaviazali k pevnému harmonogramu na dosiahnutie nulových uhlákových emisií.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd