Štáty vyzvali Čínu, aby odpad z rakety zozbierala. História pamätá horšie pády rakiet

Peter Minárik

Dnes ráno dopadli do Indického oceánu, západne od Maldív zvyšky čínskej rakety. Štáty vyzývajú Čínu, aby toto nepovažovala za koniec a odpad z oceánu rýchlo zozbierala.

Toľko sledovaná čínska raketa, ktorá sa nekontrolovateľne začala rútiť k Zemi dopadla dnes skoro ráno neďaleko Maldív. Teraz však vyvstáva otázka čo s ním.

Štáty apelujú na Čínu, aby vesmírny odpad zozbierala. Ku kritikom sa pripojila aj NASA, ktorá čínske vesmírne programy kritizuje za ich nezodpovednosť.

NASA kritizuje Čínu

Neprehľadné a nezodpovedné. Tak reaguje NASA na kroky čínskej strany. Čína totiž neposkytovala dosť informácii o príčinách nekontrolovateľného pádu rakety a sama udalosť zľahčovala.

Čína len stroho upokojovala, že veľká časť z rakety zhorí a zvyšky trosiek dopadnú do oceánu. Tým vec považovala za uzavretú.

NASA však vyzvala Čínu, aby si ,,po sebe poupratovala,, Tá to totiž nerobí. Minulý rok dopadli zvyšky jej rakety do obývaných oblastí Pobrežia Slonoviny. Raketa poškodila niekoľko budov a Číňania poskytli len malú časť odškodného, pričom zvyšky rakety nechala na miestnu vládu.

História pamätá horšie pády

Dnešný pád čínskej rakety si nevyžiadal zranenia a ani škody, no vesmírny odpad sa nachádza v oceáne. S rastúcim počtom vesmírnych misií rastie aj počet nekontrolovateľných pádov.

História si pamätá rok 1977, ktorý patrí k najhorším katastrofám. Vtedy Sovietsky satelit Kosmos 954 mal na palube jadrový reaktor a bol vypustený v roku 1977. Sovieti však nad ním stratili kontrolu a o rok neskôr sa nekontrolovateľne zrútil.

Satelit spadol na Kanadu a rozptýlený jadrový materiál kontaminoval stovky km2. Sovieti však po sebe poupratovali a Kanade vyplatili odškodné. Pokiaľ by sa zrútil len niečo východnejšie do oblasti Toronta, operácia by si vyžadovala rozsiahlu evakuáciu. 

V roku 1979 zasa 77 tonová americká stanica SkyLab dopadla na severozápad Austrálie a trosky popadali v okolí mesta Esperance.

K ďalšej udalosti došlo pred 14 rokmi, kedy pozostatky ruského satelitu zasiahli chilské dopravné lietadlo, na ceste zo Santiaga de Chile do Aucklandu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd