Strednú Európu dnes zasiahnu silné búrky. Udrú aj do najviac postihnutých oblastí

Peter Minárik

Tento víkend budú v našej oblasti opäť vystrájať veľmi nebezpečné búrky. Tie udrú vo viacerých štátoch a problémy prinesú aj do oblastí, ktoré v uplynulých týždňoch postihli silné búrky.

Od nebezpečného počasia si naša oblasť neoddýchne ani počas nadchádzajúceho víkendu. Nepriaznivé počasie pritom udrie aj v oblastiach, ktoré sa ešte z extrémov počasia nestihli spamätať.

Víkendové búrky tak môžu v našej oblasti narobiť opäť množstvo škôd a problémy nemusia obísť ani naše územie.

Problémy spôsobí vlniaci sa front

Do našej oblasti bude po zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa rozprestiera nad východnou Európou prúdiť od juhu teplý a vlhký vzduch, ktorý sa bude labilizovať počas denného prehrievania. Potom stačí len impulz a búrky sú na svete.

Tento impulz dodá studený front, ktorý sa bude nad strednou Európou vlniť. Práve to, že sa front bude vlniť bude problém.

Na tomto studenom fronte totiž budú vznikať búrky, ktoré sa budú pohybovať len pomaly a bude dochádzať k neustálej regenerácii búrkových buniek. Búrky tak budú prinášať výrazné zrážky, ktoré môžu do určitých oblastí priniesť aj desiatky milimetrov zrážok.

Prvá vlna búrok už dnes

Studený front prinesie búrky do strednej Európy už počas dnešného dňa. Búrky sa budú postupne vytvárať v oblasti Álp, v západnom Nemecku a v oblasti Belgicka. Práve statické búrky v týchto oblastiach môžu napáchať škody, nakoľko hrozia v oblastiach, ktoré nedávno zdevastovali ničivé povodne a vyžiadali si desiatky zranených.

V priebehu dnešného popoludnia sa postupne sformuje búrkový systém, ktorý počas noci začne postupovať nad Česko a Rakúsko a v ranných hodinách by jeho zvyšky mohli doraziť aj na naše územie.

S búrkami na dnes počíta aj meteorologická služba Estofex a ako vidieť najnebezpečnejšie búrky hrozia práve v alpskej oblasti a na západe Nemecka.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd