Strednú Európu zasiahne zrejme najsilnejšia vlna búrok

Strednú Európu zasiahne zrejme najsilnejšia vlna búrok
Peter Minárik

Centrálna časť Európy musí v nadchádzajúcich hodinách a dňoch počítať s výskytom veľmi silných búrok. Tie môžu byť najsilnejšie počas tohto roka.

Vlna intenzívnych búrok zasiahne oblasti od severu Talianska až po Severné more. Cez tento región totiž postupuje výrazný studený front, ktorý rozdeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty.

Zatiaľ čo do východného sektora, vrátane nášho územia bude prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, tak napríklad nad západné Nemecko bude zatekať studená vzduchová hmota. Zaujímavý tak bude teplotný kontrast nasledujúce dni. Zatiaľ čo na našom území, v Maďarsku, či v Poľsku sa očakáva zajtra až okolo +35 °C, tak na západe Nemecka by sa teploty mali pohybovať len okolo +13 °C.

Studený front, ktorý bude postupovať centrálnou časťou Európy zabezpečí iniciáciu a potrebnú dynamiku pre búrky. Teplý vzduch, ktorý bude prinášať teploty až cez +30 °C sa bude počas dňa veľmi výrazne prehrievať a labilizovať. Hodnoty CAPE budú prekračovať hranicu 3000 J/Kg. 

V tomto teplom vzduchu však bude najkomplikovanejšia iniciácia, teda vznik prvých búrok, ktorá bude obtiažnejšia, ale ak sa tak stane, bude to ako škrtnutie zápalkou v miestnosti plnej plynu.

Prvá vlna silných búrok sa očakáva už počas dnešného dňa. Na severe Talianska, v alpskej oblasti, v Nemecku, či na krajnom západe Poľska sa môžu vyskytovať mimoriadne silné búrky.

očakávaný výskyt búrok na dnes, zdroj: Estofex
očakávaný výskyt búrok na dnes, zdroj: Estofex

Tieto búrky by mali prinášať intenzívne zrážky, krúpy a je vysoká pravdepodobnosť vzniku supercelárnych búrok, ktoré by mohli vyprodukovať aj tornádo.

Studený front sa v nasledujúcich dňoch bude veľmi pomaly pohybovať cez Nemecko smerom k nášmu územiu. Zajtra hrozia silné búrky aj v Česku a v Rakúsku. Na našom území sa zatiaľ silné búrky neočakávajú, no už zajtra sa môžu objavovať prvé orografické búrky z tepla.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd