Stredozemné more je veľmi teplé. Čo to spôsobí s počasím?

Veronika Sádovská

Tento rok sa často hovorilo a stále hovorí o výrazne teplom Stredozemnom mori. To môže mať veľký vplyv na počasie v Európe.

Ešte stále vidíme na snímkach nadpriemerné teploty vody v Stredozemnom mori a to môže mať výrazné dôsledky pri jesenných a skorých zimných zrážkach.

V letných mesiacoch frontálne systémy ustupujú pomerne ďaleko na sever a v Stredozemnom mori dominuje vplyv vysokého tlaku. To je dôvod, prečo chodíme dovolenkovať na juh, pretože daždivé obdobia (okrem búrkových systémov) sa tam v lete prakticky nevyskytujú.

Postupujúcou jeseňou a stále bližšie smerom k zime sa tieto systémy opäť "vracajú" na juh a dostávajú sa aj do oblasti Stredozemného mora.

Ak by chladný vzduch zo severu teraz prúdil nad teplým Stredozemným morom, viedlo by to k vzniku búrok a oblačnosti.

Studený vzduch nad teplým morom podporuje tvorbu dažďových prehánok a búrok. Čím je more teplejšie, tým viac energie má v uložené a tým viac energie je k dispozícii na tvorbu dažďových prehánok a búrok.

Deje sa to presne tento rok. Najmä západné Stredozemie je zjavne príliš teplé. Ak by teraz studený vzduch postupoval cez údolie Rhôny smerom k Leviemu zálivu (francúzske pobrežie Stredozemného mora), nízkotlakové systémy sa tam môžu zintenzívniť a viesť k veľmi silným zrážkam.

zdroj: ZAMG - Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik
zdroj: ZAMG - Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik

Ak sa takýto nasýtený vzduch dostane do Álp juhozápadným prúdom, môže to viesť aj k veľmi silným zrážkam alebo silnému sneženiu na začiatku zimy.

Vzhľadom na vysokú teplotu povrchu mora je potenciál takýchto silných zrážok v nadchádzajúcich mesiacoch veľký. Otázkou však teraz je, či sa tak naozaj stane. Ukáže to však len vývoj počasia v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd