Sucho ohrozuje zásobovanie elektrinou. Problém má takmer celá Európa

Veronika Sádovská

Letné horúčavy a suchá v mnohých regiónoch Európy majú stále vážnejšie dôsledky. V najbližších týždňoch a mesiacoch môžu na niektorých miestach nastať problémy s dodávkami elektriny.

Pokračujúce sucho v Európe čoraz viac ohrozuje zásobovanie kontinentu energiou. V dôsledku vysychania riek hrozí, že súčasne vypadnú jadrové aj vodné elektrárne.

Výroba jadrovej energie vyžaduje riečnu vodu na chladenie reaktorov. Potom sa privádza späť do rieky – hoci je vtedy výrazne teplejšia ako predtým.

Pretože rieky v dôsledku tepla sú aj tak nezvyčajne teplé, ďalšie používanie na chladenie reaktora by zvýšilo teplotu vody nad kritickú hranicu pre ekosystémy.

Okrem iného by potom hrozil masívny úhyn rýb. Z tohto dôvodu je v súčasnosti výkon mnohých európskych jadrových elektrární obmedzovaný. Len samotná rieka Loire vo Francúzsku zásobuje chladiacou vodou dvanásť jadrových reaktorov.

Na celom kontinente by mohlo ísť o najhoršie sucho za posledných 500 rokov. Riekami Európy v týchto dňoch preteká o 30 % menej vody, ako je priemer v tomto ročnom období. V severnom Taliansku, Rumunsku a Francúzsku je pokles na niektorých miestach dokonca 60 %.

Podľa odborníkov interakcia rôznych faktorov vedie k obrovskému zaťaženiu systému výroby energie. Môže sa stať, že napríklad väčšie priemyselné pantografy budú odpojené od siete, aby sa predišlo výpadkom prúdu.

Letné sucho okrem jadrových a vodných elektrární nepriamo ovplyvňuje aj výrobu elektriny z uhlia. Keďže nákladné lode sa už pri odlive nedajú plne naložiť, sťažuje sa preprava uhlia.

Klimatológovia zatiaľ nevidia žiadne zlepšenie. V nasledujúcich desiatich dňoch sa v mnohých regiónoch Európy očakáva dážď, uviedla Andrea Toreti z Európskeho observatória pre sucho Európskej komisie. "Dlhodobá predpoveď na najbližšie tri mesiace však stále poukazuje na suchšie podmienky ako je bežné."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd