Sucho postihlo ďalšiu slovenskú obec. Vyschli studne a ľudia sú bez vody

Dominik Cenkner

Mimoriadna situácia pre nedostatok vody. Takýto stav platí v jednej z obcí v rimavsko sobotskom okrese už od konca júla. Rovnaký problém majú viaceré oblasti Slovenska.

Posledný júlový víkend priniesol na naše územie desiatky milimetrov zrážok, pričom na severozápade územia napršalo aj okolo 100 mm. Uplynulé dni však veľa zrážok na naše územie nepriniesli.

Zrážky sa síce vyskytli, no išlo prevažne o zrážky z prehánok a z búrok. To sa odzrkadľuje aj na intenzite sucha. Zatiaľ čo minulý týždeň sucho nebolo také strašné, tak po ďalších siedmich dňoch je to so suchom opäť zlé.

Podrobnejšie informácie sme vám priniesli v samostatnom článku začiatkom tohto týždňa. Nájdete ho po kliknutí na tento odkaz.

So suchom bojujú viaceré oblasti stredného Slovenska

Ako informuje TASR, v Sútore v okrese Rimavská Sobota platí pre nedostatok pitnej vody mimoriadna situácia. V obci chýba napojenie na vodovod, vyše 600 obyvateľov tak na pitie využíva vlastné studne. Tie v dôsledku nedostatku zrážok takmer vyschli.

Najhoršia situácia je v obecných nájomných bytoch, v ktorých žije 24 rodín, uviedol starosta obce Gabriel Lakatoš. Mimoriadnu situáciu vyhlásil ešte 25. júla.

Kvôli suchu vydala Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť dočasné obmedzenia užívania pitnej vody na iné účely. Tieto sa týkajú vyše 40 obcí v okolí Brezna, Banskej Bystrice, Zvolena a Žiaru nad Hronom.

Tamojší obyvatelia musia dodržiavať viacero zákazov. Ide o:

  • zákaz polievania záhrad a trávnikov
  • zákaz polievania ihrísk a cestnej zelene
  • zákaz polievania verejných priestranstiev
  • zákaz umývania áut s výnimkou áut používaných na účely zdravotníctva
  • zákaz napúšťania bazénov

Situácia sa nezlepší ani v ďalších dňoch

Riešením na túto situáciu by boli výdatnejšie a plošnejšie zrážky. Tie sa však v najbližších dňoch neočakávajú.

Miestami sa síce očakávajú prehánky, dážď i búrky, pre suchú pôdu to stačiť nebude. Navyše od stredy budúceho týždňa dorazí ďalšia vlna horúčav, keď teplota vystúpi aj na +35 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd