Sucho sa zmiernilo. Najväčšie je v okolí Žiliny

Peter Minárik

Intenzívne búrky v uplynulých dňoch na našom území zmiernili sucho, no to stále prevláda v niektorých oblastiach nášho územia. Je to však už výrazne lepšie.

V prvej polovici tohto mesiaca to na našom území vyzeralo pomerne kriticky. Sucho panovalo na mnohých miestach nášho územia. Mohol za to predovšetkým extrémne teplý apríl, ktorý priniesol aj málo zrážok. Začiatok mája sa taktiež niesol v suchšom počasí a sucho sa zintenzívnilo. 

V tejto polovici mesiaca sa však situácia začala zlepšovať. Mohli za to predovšetkým výraznejšie búrky. Tie sa vyskytli na západe a východe, pričom okrem búrok tu prišiel aj výraznejší a trvalejší dážď, pri ktorom spadlo aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Suché oblasti však na našom území môžeme naďalej pozorovať a to predovšetkým v tých oblastiach, kde sa vyskytovali takzvané búrky z tepla. V tomto prípade hovoríme o strednom a severnom Slovensku.

Takéto búrky totiž prinášajú výraznejšie zrážky, no tie pôda nestíha absorbovať a väčšinou stečú do povodia riek.

Aj to je dôvod toho, že zatiaľ čo na západe a východe sa sucho zmiernilo, tak na severe pretrváva a to najmä v okolí Žiliny, Rimavskej Soboty, či Starej Ľubovne.

Môžeme počítať s tým, že nasledujúce dni sa bude sucho rozširovať. Opäť nás totiž čaká málo zrážok a veľmi teplé obdobie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd