Sucho v Európe: Viac než 100 obciam vo Francúzsku dochádza voda

Veronika Sádovská

Sucho sa vo Francúzsku stáva čoraz väčším problémom. Vo vyše stovke obcí je nedostatok pitnej vody. Niektoré obce začali odsoľovať morskú vodu, iné ju dovážajú v cisternách.

Francúzsko zažíva najhoršie sucho v histórii, priznala vláda minulý týždeň. Vysychajú zásoby podzemných vôd a ohrozené sú zásoby pitnej vody v mnohých častiach krajiny. Zhoršujúca sa situácia núti úrady prijať opatrenia na zníženie spotreby vody, ktoré už fungujú v 93 z 96 departmentov vo Francúzsku.

Ako upozornil minister pre ekologickú transformáciu Christophe Bechu, pitná voda sa míňa vo viac ako sto obciach. Tri dni predtým varovala prefektúra Horná Korzika: „Ak budeme naďalej používať vodu súčasným množstvom (...), o 25 dní nebude vôbec k dispozícii.“

Odsoľovanie morskej vody či dovážanie v cisternách

K obciam, ktoré sa rozhodli postaviť odsoľovacie zariadenia na morskú vodu, patrí obec Rogliano na Korzike a ostrov Groix v departemente Morbihan na severozápade krajiny. Zariadenie má od polovice septembra produkovať 500 metrov kubických pitnej vody denne.

Mnohé samosprávy sa rozhodli pre prepravu vody do obcí cisternami. Platí to najmä o niekoľkých dedinách v departemente Alpes de Haute Provence na juhovýchode krajiny.

Po vyschnutí prameňa, ktorý zásoboval Taulanne, sú obyvatelia odkázaní na dodávky vody dva až trikrát týždenne. V Montbrison na Loire je množstvo vysokohorských obcí zásobovaných vodou aj z cisterien.

Obec Gerardmer v pohorí Vogézy na východe krajiny začala čerpať vodu z jazera a upravovať ju. Nedostatok vody tam podľa denníka „Liberation“ spôsobil napätie medzi obyvateľmi, ktorí zničili päť víriviek v ich susedstve, zdôrazňujúc, že ​​„voda je predovšetkým na pitie“.

Čoraz väčšej obľube sa v krajine tešia aj služby prútikárov, ktorí hľadajú nové zdroje vody na parcelách, kde vysychajú predtým využívané zdroje pitnej vody. Ľudia si ich volajú až o štvrtinu častejšie ako minulý rok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd