SUMÁR: Búrky priniesli obrovské množstvo bleskov

Peter Minárik

Búrky, ktoré sa včera vyskytovali na našom území boli mimoriadne aktívne. Postarali sa o desiatky tisíc bleskov, čo je na aprílové počasie pomerne neštandardné. 

Včerajšie búrky zasiahli mnohé regióny Slovenska, pričom priniesli mimoriadne vysokú bleskovú aktivitu. Ak by sme dokázali zachytiť energiu z bleskov, ktoré udreli len na našom území a tú uchovať, tak by sme mali o elektrinu na nasledujúce mesiace postarané.

Štatistiky sú zaujímavé

Včerajší sumár je pomerne zaujímavý. V regióne strednej Európy zaznamenala detekcia bleskov viac než 150 000 bleskov.

Veľká časť z nich udrela aj v našej oblasti. Napríklad v susednej Českej republike udrelo cez 26 000 a u nás viac ako 13 000 bleskov.

Na našom území sa mimoriadne intenzívne búrky vyskytli večer v oblasti Podunajskej nížiny. Pri Nových Zámkoch sa stretli dve výrazné búrkové bunky a tu bola blesková aktivita najvýraznejšia. Udrelo viac ako 15 bleskov na km2.

Búrky priniesol studený front

Počas včerajšieho dňa postupoval cez naše územie výrazný studený front. Prvé prehánky sa vyskytli na Záhorí a v okolí Bratislavy v ranných hodinách. To len prospelo nasýtenosti vzduchu, ktorý sa počas dňa labilizoval.

Pred frontom vznikali na strednom a východnom Slovensku tzv. predfrontálne búrky. Tie rýchlo vznikali a rýchlo zanikali.

Najvýraznejšia búrková aktivita prišla vo večerných hodinách, kedy počasie začal ovplyvňovať samotný studený front. 

Jedna búrková vlna postúpila nad Považie a Kysuce a postupovala severom Slovenska a druhá, výraznejšia vlna búrok postupovala z oblasti Bratislavy cez Podunajskú nížinu k Štúrovu.

Práve búrky nad Podunajskou nížinou boli najintenzívnejšie. Len v oblasti Podunajskej nížiny udrelo viac než 10 000 bleskov a intenzita dažďa dosahovala v oblasti Hurbanova až okolo 80 mm za hodinu. 

Búrky sa môžu vyskytnúť aj počas utorka a to predovšetkým vo východnej polovici územia.

Kompletný sumár a informácie zo včerajších búrok si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd